FENA biznis     | 24.04.2019. 10:49 |

Mikerević: Godišnji sastanak EBRD-a prilika za vraćanje optimizma u BiH

FENA Saopćenje

Dr. Dragan Mikerević: Godišnji sastanak EBRD-a prilika za vraćanje optimizma u BiH

 

Investicijsku konferenciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će se početkom maja održati u Sarajevu, dr. Dragan Mikerević, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci, cijeni kao još jednu priliku da se, barem na trenutak, vratimo u svijet biznisa i govorimo o pravim stvarima, te na neki način vratimo optimizam kako u BiH, tako i u okruženje. 

"Prije svega Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je jedan od ključnih investitora ne samo u BiH već i na području Zapadnog Balkana koji, zajedno sa Evropskom investicijskom bankom, praktično provodi politiku Evropske unije u ovom regionu. Riječ je o instituciji čiji su izvori finansiranja veoma povoljni, pogotovo za ekonomije malih zemalja kao što je bosanskohercegovačka, ali i entitetske ekonomije. I to trebamo iskoristiti na pravi način", cijeni dr. Mikerević. 

Smatra da je EBRD jedna od ključnih institucija koje trebaju da na neki način omoguće provođenje Berlinskog procesa, koji traje već od 2014. godine, te će, kako se nada dr. Mikerević, još opstajati. Kada je u pitanju Investicijska konferencija EBRD-a u Sarajevu, dr. Mikerević navodi da možemo i "politički profitirati". 

"Možda je ovo i jedna dodatna inicijalna kapisla da se naše političko vodstvo na neki način otrijezni i postane odgovornije, poštujući vrijeme kao resurs", stava je dr. Mikerević. 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je, ističe dr. Mikerević, veoma naklonjena Bosni i Hercegovini. 

"Mi smo do sada koristili dosta tih izvora finansiranja putem EBRD-a. Bez njih praktično ne bi mogli mnoge projekte realizovati", ukazuje dr. Mikerević. 

Ono za što je Evropska banka za obnovu i razvoj davala dosta kreditnih linija, ističe dr. Mikerević, jeste segment malih i srednjih preduzeća. 

"Mislim da u ovoj situaciji, digitalnoj eri, i vremenu industrije 4.0, mi još uvijek imamo šansu da pojačamo naš izvoz jer samo na toj osnovi možemo očekivati neko blagostanje u narednom periodu. U BiH je, u osnovi, najveći dio bruto domaćeg proizvoda potrošački. S obzirom da su investicije tek negdje oko 16 posto, jasno je da da mi jednostavno moramo promijeniti našu matricu razvoja.", poručio je dr. Mikerević. 

Dao je i svoju ocjenu o tome šta su i šta bi zapravo trebale biti razvojne šanse Bosne i Hercegovine. 

"Pored energetike, polja na kojima mi moramo tražiti rješenje su poljoprivreda i turizam“, stava je dr. Mikerević. 

Strateške industrije naše zemlje će, 7., 8. i 9. maja ove godine, investitorima biti predstavljene u sklopu programa Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, na kojem će, procjenjuje se, prisutno biti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva. 

Detalje o događaju, svi zainteresirani mogu pronaći na službenoj web stranici zemlje domaćina.

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Via Media i Bingo najuspješniji na vodećem digitalnom festivalu u regiji

Via Media najnagrađivanija agencija u BiH

Via Media apsolutni pobjednik na Sempl-u

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'