Ekonomija     | 23.04.2019. 18:06 |

Lideri zemalja Zapadnog Balkana u maju u Sarajevu na godišnjem sastanku EBRD-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - U okviru predstojećeg Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji će se 7., 8. i 9. maja  održati u Sarajevu, Bosnu i Hercegovinu će posjetiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), te predstavnika organizacija civilnog društva.

Priliku koju svim zemljama regiona donosi ovaj veliki događaj, prepoznali su i lideri šest zemalja Zapadnog Balkana, pa će tako, ovim povodom, glavni grad BiH posjetiti predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, premijer Albanije, Edi Rama, predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Bosnu i Hercegovinu će, u ovom dijelu programa, predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana će se okupiti u sklopu programa konferencije, te diskutovati o brojnim temama ekonomske i političke prirode, ključnim za cijelu regiju.

U fokusu programa konferencije bit će teme od značaja za sve  sudionike – „Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta“, u okviru koje će pokriti širok spektar pitanja i tema, koji se odnose na sve zemlje regije. Jedna od najvažnijih sigurno je i prezentovanje mogućnosti za ulaganja na području cijelog Zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina će, u okviru Sesije o potencijalima za investiranje u BiH, imati posebnu priliku za promociju svih strateških industrijskih grana zemlje.

Svi ovi događaji će okupiti istaknute govornike, koji će u našu zemlju stići iz cijelog svijeta.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ovaj događaj vidi kao veliku priliku za rast i razvoj zemlje, ulaganje u infrastrukturu, prezentaciju ogromnih potencijala, podizanje konkurentnosti i značajno povećanje investicija. Odlukom da jedan od najvećih biznis događaja svijeta bude održan u BiH, našoj zemlji je ukazano veliko povjerenje i priznanje, navodi organizator skupa.

BiH, poznata kao „srce regiona“, istinski je primjer teme koja je ove godine u fokusu Godišnjeg sastanka – “Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta”. Činjenica da je BiH zemlja domaćin događaja ovako velikog obima, ujedno je i poruka Bosne i Hercegovine o stabilnosti i bezuvjetnoj predanosti još snažnijem rastu vlastite ekonomije. Zbog toga je, kroz bogat program biznis foruma, investicionih sesija i sastanaka, osiguran ambijent za povezivanje brojnih privrednika i najvećih svjetskih kompanija, te predstavljanje konkretnih projekata koji će doprinijeti razvoju, većem zapošljavanju i rješenju problema iseljavanja stanovništva, a posebno mladih na ovim prostorima.

Kroz poseban dio programa, Sesiju o potencijalima za investiranje, BiH će imati priliku da prezentira svoje potencijale za ulaganje i benefite geostrateške pozicije. U fokus sesije stavljena su područja u kojima Bosna i Hercegovina obiluje potencijalima i gdje je, uz podršku investitora, moguće napraviti značajne pomake. To su, prije svega, IT sektor, auto i mašinska industrija, drvna industrija, energetika, turizam itd. Svi privrednici su pozvani da dostavljaju svoje projekte, jer više ideja donosi i više mogućnosti, a ovu šansu koja se pružila našoj zemlji treba iskoristiti.

Zemlja, more, nebo, kultura i narodi Bosne i Hercegovine predstavljaju njenu najveću moć, “Moć različitosti”, koju će ovom prilikom upoznati svi učesnici Godišnjeg sastanka odbora guvernera EBRD-a.

Godišnji sastanak  Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održava se jednom godišnje, kao obaveza propisana statutom. Manifestacija uključuje i bogat program drugih paralelnih dešavanja, kao što su Poslovni forum; program za predstavnike civilnog društva; obiman angažman u lokalnim i međunarodnim medijima; Godišnji sastanak donatora, brojni kulturni i društveni događaji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nikšić i direktorica Ureda EBRD-a u BiH o infrasturkturnim projektima i reformskim procesima

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta