Ekonomija     | 23.04.2019. 13:58 |

JEF - Novim tehnologijama prilagoditi ekonomije zemalja zapadnog Balkana

FENA Hana Imamović

JAHORINA, 23. aprila (FENA) - Jahorina ekonomski forum okupio je danas oko 400 privrednika, ali i političkih predstavnika na ovoj  bosanskohercegovačkoj olimpijskoj planini gdje će se u naredna dva dana razgovarati o inovacijama i digitalizaciji te izazovima regiona u tom smislu.

Svi govornici istaknuli su važnost novih informacionih tehnologija u modernom dobu te su ukazali da ovaj region mora uhvatiti korak u okviru četvrte industrijske revolucije, ali i prilagoditi  tradicionalnu privredu tim tehnologijama, kao i cjelokupnu ekonomiju.

Jedan od govornika bio je i potpredsjednik Deutsche Telecoma Borislav Tadić koji je kazao da u svijetu postoje brojne zemlje koje su u kratkom vremenskom periodu transformirale svoje ekonomije prilagođavajući se novom informacionom dobu.

Ocijenio je da zemlje zapadnog Balkana imaju vrijedne ljude koji predlažu inovativne ideje, a ova kompanija s njima radila je na usavršavanju studenata, radi se na realizaciji projekta modernih gradova, a tu je i unapređenje cyber sigurnosti.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske Srđan Rajčević kazao  je da se u ovom bosanskohercegovačkom entitetu ubrzano radi na informacionim promjenama koje će taj entitet, kako je kazao, povesti u 21. vijek.

- U toku je prekvalifikacija 100 osoba kako bi se osigurala digitalna radna snaga, odnosno onih koji će se prekvalificirati za IKT vještine - kazao je Rajčević i najavio da će se broj polaznika možda  i povećati ukoliko za to bude interesa i mogućnosti.

Tu su i drugi programi koji imaju za cilj povezivanje naučnoistraživačke zajednice i privrednika, a uskoro će biti pokrenut i program "Sinergija". 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naglasio je da ukoliko se žele pratiti savremeni tokovi i razvijeni svijet, morat će se više pažnje posvetiti upravo informacionim tehnologijama, napomenuvši da će u skladu s tim trebati mijenjati i zakone koji se tiču ovih oblasti.

Najavio je da će biti formirano radno tijelo koje će se u Srbiji informirati o svemu onome što je urađeno u toj susjednoj zemlji kada su u pitanju informacione tehnologije te to implementirati u Republici Srpskoj.

Srbija će osigurati sredstva za 500 učionica koje će biti transformirane u digitalne učionice, a Vlada RS-a osigurat će i dodatna sredstva kako bi još i više učinioca bilo transformirano.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović napomenula je da će biti potrebne korjenite reforme u obrazovanju kako bi se nove generacije pripremile za poslove koje će raditi za dvadesetak godina, a koji danas ne postoje.

Ovaj četvrti forum organiziralo je Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, a tema je "Ekonomija novog doba - inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja".

Cilj skupa je da se ukaže na značaj okretanja digitalnoj ekonomiji i razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija, odnosno četvrtoj industrijskoj revoluciji. 

Tokom skupa bit će održan niz panel-diksusija, a teme su "Značaj inovacija za ekonomski razvoj", "Aktuelni trendovi u energetskom sektoru", "Kako kreirati ambijent potreban za razvoj inovacijskih kompanija" te poseban panel posvećen obrazovnom sistemu u 21. vijeku.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Crnadak: Schmidt radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega

Tegeltija na Jahorina ekonomskom forumu govorio o inflaciji kao prijetnji za ekonomiju

M:tel - generalni sponzor prestižne regionalne manifestacije 'Jahorina ekonomski forum'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo