Svijet     | 23.04.2019. 12:10 |

Kina ponovo kritikovala američki potez koji blokira izvoz iranske nafte

FENA Internet

PEKING, 23. aprila (FENA) - Peking se u utorak ponovo žestoko obrušio na američku odluku da uvede sankcije zemljama koje kupuju iransku naftu, nazivajući to kršenjem kineskih interesa, koje će još intenzivirati previranja na Bliskom istoku i međunarodnim energetskim tržištima.

Portparol ministarstva vanjskih poslova  Geng Shuang izjavio je u utorak da SAD djeluju van svoje jurisdikcije jednostranim uvođenjem sankcija. Kazao je da su normalne interakcije između Irana i drugih zemalja "razumne i zakonite" i da zaslužuju poštovanje i zaštitu.

- Američke akcije također će intenzivirati previranja na Bliskom istoku i međunarodnom energetskom tržištu. Tražimo od SAD da igraju konstruktivnu ulogu u razumnom maniru, umjesto što se ponašaju potpuno drugačije. Osim toga, mi smo već uložili žalbe SAD-u po tom pitanju - kazao je Geng.

Geng je istaknuo da će Kina raditi na zaštiti interesa svojih firmi, što odražava njenu želju da osigura strana tržišta dok provodi svoju masovnu infastrukturnu inicijativu "Pojas i put". 

Kina je jedno od najvećih iranskih stranih tržišta i snažni je zagovornik sporazuma o ukidanju sankcija Iranu, u zamjenu za njegovo suzbijanje nekih aspekata nuklearnog programa koji je napustio američki predsjednik Donald Trump.

Trumpova administracija jučer je objavila da više neće izuzimati nijednu zemlju od američkih sankcija ukoliko nastavi da kupuje iransku naftu, pojačavajući pritisak na Iran u potezu koji prvenstveno pogađa pet velikih uvoznika iranske nafte.

Skupa s Indijom i američkim saveznicima Japanom, Južnom Korejom i Turskom, Kina je jedna od zemalja prvenstveno pogođenih američkom objavom.

Cijene nafte u utorak su porasle na najviši nivo od oktobra prošle godine.

Sankcije bi potencijalno mogle ukloniti 1,2 miliona barela nafte dnevno s međunarodnih tržišta, tvrde industrijski eksperti. Ta brojka, ipak, mogla bi biti niža, u zavisnosti od toga koliko će zemalja reagovati na novonastalu situaciju i  koliko nafte ostaje Iranu na raspolaganju za izvoz, prenosi Asspociated Press.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'