Bosna i Hercegovina     | 23.04.2019. 11:34 |

UIO BiH - Zaplijenjen duhan u listu i cigarete

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 23.aprila (FENA) - U nekoliko odvojenih akcija na području koje pokriva Regionalni centar Sarajevo zaplijenjana je veća količina akciznih proizvoda - saopćeno je danas iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Pojašnjavaju da su službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo, u saradnji s policijskim službenicima MUP KS, Policijske stanice Hadžići, na putnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic, izvršili zaustavljanje i kontrolu kombi vozila pravne osobe iz Trebinja i u njemu pronašli 1.560 kilograma duhana u listu.

Za tu robu vozač nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu, odnosno nabavci.

S obzirom da duhan u listu nije akcizni proizvod, kontaktirani su službenici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, kojima je predmet ustupljen na nadležno postupanje - saopćeno je iz UIO BiH.

Također, u saradnji s policijskim službenicima MUP KS, na području općine Hadžići izvršili su zaustavljanje i kontrolu dva putnička motorna vozila, u kojima je pronađeno 10.240 paklica raznih cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama UIO BiH.

Tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 46.000 KM.

Na osnovu prikupljenih operativnih informacija ovlaštene službene osobe UIO BiH, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo i MUP-a BPK, policije iz Goražda, na putnoj komunikaciji Foča-Goražde oduzeli su od dvije fizičke osobe 172 kilograma rezanog duhana koji nije bio obilježen akciznim markicama UIO BiH.

Tržišna vrijednost ove privremeno oduzete robe iznosi 25.800 KM.

Protiv počinioca bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta