Ekonomija     | 22.04.2019. 14:23 |

Novoimenovani bh. ambasadori posjetili FIPA-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Novoimenovane bh. diplomate - Slaviša Ćeranić, ambasador BiH u Rumuniji i Siniša Berjan, ambasador BiH u Japanu, u okviru priprema za diplomatsku misiju, posjetili su Agenciju za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) kako bi se upoznali o nadležnostima te agencije, suradnji sa stranim investitorima te trenutnim aktivnostima na polju ekonomske suradnje s navedenim zemljama, saopćeno je iz FIPA-e.

Direktor Gordan Milinić je informirao ambasadore o radu Agencije u sferi stranih ulaganja, radu i podršci stranim investitorima u BiH, trenutno raspoloživim investicionim projektima te sektorima koji bi mogli biti interesatni investitorima iz Rumunije i Japana.

Osvrnuo se i na trend rasta stranih ulaganja u 2017. te 2018. godini, kada je zabilježeno 800 miliona KM, ističući očekivanja da će rast biti nastavljen i u 2019. godini.

Od ekonomske diplomatije se očekuju značajniji efekti rada na polju izvoza iz BiH i pronalaska investitora za BiH te je stoga vrlo važno, nakon preuzimanja dužnosti, uspostaviti kontakte s privrednim i regionalnim komorama, udruženjima poduzetnika i sektorskim udruženjima radi predstavljanja potencijala BiH, kao i intenzivirati animiranje potencijalnih investitora.

Prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, dosadašnja ulaganja Rumunije u BiH iznose 3,4 miliona KM, a najznačajnije rumunske kompanije su Steel Mehanika, Corrado Penna i Astra Invest.

Iz Japana nisu registrirana značajnija strana ulaganja u BiH. Tek se očekuju efekti nekoliko posjeta japanskih privrednih delegacija u BiH u posljednje dvije ili tri godine. Važno je istaći da je Japan jedan od najvećih donatora u BiH.

Dodatno je istaknut značaj organiziranja poslovnih susreta između bh. i stranih privrednika radi jačanja ekonomskih veza, povećanja  investicija te praćenja privrednih dešavanja radi uključivanja bh. privrede i privrednika u nove privredne tokove.

Dogovoreno je da ambasadori organiziraju investicione forume za BiH u bliskoj budućnosti.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo