Bosna i Hercegovina     | 22.04.2019. 13:56 |

U Vlasenici počela reekshumacija posmrtnih ostataka 56 ranije ukopanih žrtava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Reekshumacija posmrtnih ostataka 56 ranije ukopanih žrtava počela je danas na mezarjima Rakita i Zaklopača u Vlasenici, a identificirani su i ostaci dvije osobe koje će biti ukopane u julu ove godine u Srebrenici.

Proces reekshumacije provodi se u cilju kompletiranja skeleta žrtava, navodi se u saopćenju Instituta za nestale osobe BiH.

- Reasocijacija odnosno pripajanje posmrtnih ostataka ranije pronađenim i identificiranim žrtvama provodi se za 56 ukopanih osoba u čija će grobna mjesta biti položeni naknadno pronađeni posmrtni ostaci. U prostorijama identifikacionog projekta (PIP) u Tuzli danas su identificirane dvije žrtve koje su ekshumirane iz masovnih grobnica Liplje i Kamenica, na području općine Zvornik – saopćeno je.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su i zvanično njihov identitet potvrdili članovi njihovih porodica.

Identificirani su Ismet (Sulje) Mehmedović, rođen 1937. godine u Kamenici i Sabit (Salko) Suljić, rođen 1974. godine u mjestu Urisići.

Oni će u julu ove godine, nakon kolektivne dženaze, biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dizdar u Vlasenici: FBiH će povratnicima pružiti podršku

Dizdar s bratom ubijenog košarkaša Salaharevića: Dogovorena uspostava nagrade 'Edin Salaharević'

U Vlasenici obilježena 31. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo