Svijet     | 22.04.2019. 12:56 |

Čelnici EU čestitali Zelenskom

FENA Internet

BRUXELLES,  22. aprila (FENA) - Čelnici Evropske unije u ponedjeljak su čestitali  Volodimiru Zelenskom na izboru za ukrajinskog predsjednika, obećavajući snažnu podršku njegovim planovima za reformu zemlje i borbu protiv korupcije.

U zajedničkom pismu Zelenskom, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i čelnik Evropskog vijeća Donald Tusk navode da Zelenskij, nova ličnost u politici, "može računati na kontnuiranu i nepoljuljanu podršku EU ukrajinskom suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu".

Juncker i Tusk pišu: "uvijek možete računati na snažnu podršku EU ukrajinskom reformskom putu, uključujući konsolidaciju vladavine zakona, održanje makrofinansijske stabilnosti i provođenje suštinske reforme energetskog sektora". 

Dvojica čelnika EU ističu da bi dodatna provedba ukrajinskog sporazuma o pridruženju bloku mogla biti "ključni instrument" za provedbu tih ciljeva.

Ukrajinska Centralna izborna komisija danas je objavila da je Zelenskij osvojio 73 posto glasova, dok je aktuelni čelnik Petro Porošenko osvojio samo 24 posto, od  97, 6 posto prebrojanih glasačkih listića.

Za razliku od većine izbora u ukrajinskoj postsovjetskoj istoriji, izgleda da je Zelenkij zadobio podršku i na istoku i na zapadu zemlje, tradicionalno suprotstavljenim regijama. Jedna od predizbornih parola popularnog televizijskog komičara, koji nema ranijeg političkog iskustva, bila je da će ujediniti Ukrajinu, koja je razdirana i ogorčenim debatama oko njenog identiteta, kao i separatističkim sukobom na istoku zemlje koji podstiče susjedna Rusija, prenosi Associated Press.

 

 
 


 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana