Svijet     | 21.04.2019. 15:26 |

Reagovanja iz svijeta - Osude napada na Šri Lanki

FENA Internet

VATIKAN/BERLIN/LONDON/BRISEL, 21. parila (FENA) - Papa Franjo osudio je danas napade na Šri Lanki nazvavši ih "okrutnim nasiljem" i rekao da je u mislima sa stradalima i njihovim porodicama. 

Njemačka vlada je šokirana vijestima o tim bombaškim napadima, prenosi dpa.

- Užasnule su nas vijesti da su kršćani u Šri Lanki napadnuti i ubijeni tokom misa na Uskrs - napisao je na Twitteru glasnogovornik kancelarke Angele Merkel. Dodao je da žalimo zbog žrtava i "molimo se za ranjene i njihove porodice".

- Ne smije se dopustiti da pobijede terorizam, vjerska mržnja i nesnošljivost - dodao je glasnogovornik njemačke kancelarke. 

Krizni centar njemačkog ministarstva vanjskih poslova napisao je da je situacija na Šri Lanki nejasna i da pokušava utvrditi ima li stradalih njemačkih državljana u napadima.

Britanska premijerka Theresa May izrazila je saučešće Šri Lanki povodom napada, prenosi BBC.

- Napadi na crkve i hotele doista su strašni i upućujem najdublje saučešće pogođenima. Moramo se držati zajedno kako bi osigurali da više nitko nikada ne mora prakticirati vjeru u strahu", objavila je ona na Twitteru.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je "s užasom i tugom primio vijesti o napadima u Šri Lanki" te da je Evropska unija spremna "pružiti podršku toj prekrasnoj zemlji", javlja AFP. 
  
Indijski premijer Narendra Modi snažno je osudio napade i rekao da "nema mjesta za takvo barbarstvo u našoj regiji". Osudama se pridružio afganistanski predsjednik Ašraf Gani. 

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu napisao je na Twitteru da su bez obzira na motiv, ti napadi "kukavički, barbarski i hladnokrvni".

- Terorizam nema vjeru, nema naciju, nema geografski položaj - poručio je. 

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ruski FSB - U napad u blizini Moskve umiješani su Ukrajina, Sjedinjene Države i Britanija

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Putin obećao kazniti sve umiješane u napad u Rusiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo