Svijet     | 21.04.2019. 10:28 |

Ukrajinci danas u drugom krugu biraju predsjednika

FENA Internet

KIJEV, 21. aprila (FENA) - Građani Ukrajine u drugom krugu predsjedničkih izbora, koji je počeo u nedjelju ujutro, biraju između komičara Volodimira Zelenskog i aktuelnog predsjednika Petra Porošenka.

U prvom krugu izbora, 31. marta, u kojem je učestvovalo 39 kandidata, Zelenski je osvojio 30 posto glasova, a Porošenko 16 posto.

Ankete provedene između dva kruga pokazuju da je razlika u međuvremenu povećana i da Zelenski ima ubedljivu prednost, navodi agencija Associated Press.

Zelenski (41) je popularnost stekao u televizijskoj situacionoj komediji Sluga naroda, glumeći ukrajinskog predsjednika koji se bori protiv korupcije.

Kao i lik koji tumači, Zelenski je usmjerio svoju kampanju na borbu protiv korupcije.

On je okrivio Porošenka za ekonomske teškoće u zemlji i za sveprisutnu korupciju.

Rekao je da je glasao za Porošenka prije pet godina, ali da je kasnije shvatio da je "napravio grešku".

- Da li smo tada mogli da zamislimo da će nov način života zapravo biti borba za preživljavanje? Ja nisam političar, ja sam običan čovjek, koji je došao da sruši taj sistem - kazao je Zelenski, imajući u vidu oštar pad životnog standarda u zemlji od 2014. godine.

Iako ga kritikuju da ima nejasnu platformu, Zelenski je iznio i konkretne prijedloge, među kojima je ukidanje imuniteta predsjedniku, članovima Parlamenta i sudijama te doživotna zabrana obavljanja javne funkcije za svakog ko je osuđen za korupciju.

Zelenski insistira da će nastaviti integraciju Ukrajine na Zapad. Podržava ulazak Ukrajine u NATO, ali tek ako to građani odobre na referendumu.

Zalaže se za direktne pregovore s Rusijom u cilju rešavanja sukoba na istoku Ukrajine, gdje je u borbama s proruskim separatistima od 2014. godine poginulo 13.000 ljudi.

Smatra da ukrajinsko poluostrvo Krim, koje je Rusija pripojila 2014. godine, mora da bude vraćeno Ukrajini i da joj bude plaćena odšteta.

Ugled Zelenskog donekle je narušen priznanjem da ima komercijalne interese u Rusiji, preko jedne holding kompanije i spekulacijama da je povezan s tajkunom Ihorom Kolomojskim, vlasnikom televizijske stanice koja emituje sitkom Sluga naroda.

Zelenski nije vodio tradicionalnu političku kampanju, već je obilazio zemlju sa svojom humorističkom emisijom. U kampanji se više oslonio na društvene mreže nego na tradicionalne skupove, zbog čega ga je Porošenko nazvao "virtuelnim kandidatom".

Porošenko (54) je postao predsjednik 2014. godine, predstavljajući sebe kao "dobrog oligarha".

Većina njegovog bogatstva dolazi od proizvođača čokolade "Rošena", zbog čega je dobio nadimak "kralj čokolade".

On je obećavao da će prekinuti sve poslove kada postane predsjednik, ali do danas nije napustio biznis sa čokoladom.

Zelenskog optužuje da nema jasan program i da mu nedostaje političkog iskustva potrebnog da zadrži Ukrajinu na prozapadnom kursu i da se odupre pokušajima Rusije da vrati tu zemlju u svoju orbitu.

Predsjednik Ukrajine tvrdi da bi pobjeda Zelenskog štetila bližoj ekonomskoj i političkoj saradnji Kijeva s Evropskom unijom i da bi koristila Moskvi jer on ne bi bio u stanju da se odupre ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, prenosi Al Jazeera Balkans. 

- Mi nikako ne mislimo da je naš protivnik agent Kremlja, ali Putin sanja o slabom i loše pripremljenom novajliji. Putin sanja o haosu - izjavio je Porošenko.

Porošenko sebe predstavlja kao lidera koji će se suprostaviti Rusiji, a na jednom bilbordu je prikazan kako gleda u Putina.

Neumorno se zalagao za priznanje autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, čemu se Moskva oštro protivila.

Potpisao je sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om i omogućio Ukrajincima da putuju u Uniju bez viza.

Na meti je kritika da je premalo uradio u borbi protiv korupcije i da nije predstavio jasnu strategiju za prekid sukoba sa proruskim separatistima na istoku zemlje.

Njegove ekonomske reforme zadovoljile su međunarodne kreditore, ali su dovele do toga da se milioni Ukrajinaca sada pitaju da li će imati novca da plate račune.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo