Bosna i Hercegovina     | 20.04.2019. 18:09 |

Šećira Ferhatović danas u Vlasenici ukopala dva sina (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

VLASENICA, 20. aprila (FENA) - Među dvadeset i jednom žrtvom iz Vlasenice koje su ubijene 1992. i 1993., a sahranjene danas na memorijalnom mezarju "Rakita" u Vlasenici, ukopana su i dva sina Šećire Ferhatović: Meho i Mirsad.

Njen suprug Bajro je ukopan ranije. Preživio je njen treći sin i tri kćeri.

Mersida Ferhatović, sestra Mehe i Mirsada, rekla je da su njih dvojica zajedno odvedeni iz kuće, te da su i ubijeni zajedno.  

Šećira Ferhatović istakla je da oni nisu nikom ništa bili krivi, niti su bili naoružani, a da su iza sebe ostavili malu djecu. 

Mirsadov sin Muhamed je imao četiri godine kada mu je ubijen otac, a danas naglašava da o tome ne voli da misli jer ga obuzimaju negativne emocije.

- Život mi je time poremećen i nikada neću moći nadoknaditi taj gubitak - rekao je Muhamed Ferhatović.

Fatima Ferhatović, supruga ubijenog Mirsada, navela je da je u vrijeme kada su se dešavala ubistva donesena odluka da samo žene i djeca mogu napustiti Vlasenicu, dok muškarcima između 16. i 65. godine to nije bilo dozvoljeno.

- Nakon toga su nas odvojili i mi smo otišli u autobus. Tada sam zadnji put vidjela muža - kazala je Fatima Ferhatović. 

Današnja 16. kolektivna dženaza i ukop obavljeni su za 21 žrtvu, a njih 18 je ukopano na mezarju "Rakita". Jedna od žrtava je reekshumirana i premještena iz porodičnog na mezarje "Rakita", dok su tri osobe ukopane u vlaseničkom mezarju "Močila". 

Kolektivnu dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Rekao je da se 27 godina čekalo na dženazu, da i ove žrtve konačno nađu smiraj. Od 1992-1995 godine ubijeno je više od 2.500 Bošnjaka, među kojima su bila djeca, žene i stari. Muftija Fazlović je rekao da su istina, pravda i čuvanje vrijednosti života pravi put.

Na mezarju "Rakita" do sada je ukopano ukupno 389 žrtava, a u mjesnim mezarjima oko 1.200. Još se traga za oko 1.000 Vlaseničana.                           

Za ratne zločine u tom dijelu BiH osuđeni su Dragan Nikolić zvani Jenki, Predrag Bastah zvani car i Gora Višković zvani Vjetar. Ostali zločinci i dalje se kreću gradom gdje ih sreću porodice žrtava.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2873

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1659Fuoile8HqH7lONN3HjxuFUNYp24Bv?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dizdar u Vlasenici: FBiH će povratnicima pružiti podršku

Dizdar s bratom ubijenog košarkaša Salaharevića: Dogovorena uspostava nagrade 'Edin Salaharević'

U Vlasenici obilježena 31. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo