Bosna i Hercegovina     | 19.04.2019. 14:59 |

Ekološke akcije i u centralnoj sarajevskoj općini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - U okviru obilježavanja 22. aprila, Dana planete zemlje, Općina Centar Sarajevo organizovala je niz aktivnosti koje traju od 15. do 29. aprila, a u kojima građani, ustanove i institucije daju doprinos očuvanju okoliša te lokalne zajednice.

Tako su već provedene akcije uređenja pojedinih lokaliteta, a počela je i realizacija projekta "botanički kutak" gdje je svaka od 11 osnovnih škola sa područja općine dobila parcelu koju će učenici zajedno sa svojim nastavnicima hortikulturno urediti i održavati.

Zaključen je i ugovor o novoj fazi radova na uređenju obala Koševskog potoka, odnosno očuvanja zemljišta, zelenih površina i drveća.

Također, Općina je kao prilog očuvanja okoliša osigurala 10.000 KM koje će usmjeriti Šumarskom fakultetu u Sarajevu kako bi ta ustanova preduzela daljnje mjere na zaštiti i održavanju arboretuma Kromolj površine više od 200 duluma.

Posebnu eko akciju dobrovoljnog čišćenja i uređenja životnog prostora Općina provodi u svih 18 mjesnih zajednica, a bit će održana 20., 21. i 22. aprila.

Uz vodstvo savjeta mjesnih zajednica i štabova civilne zaštite, ekoloških sekcija i DVD Bjelave, očekuje se i značajno učešće građana i njihov doprinos u uređenju i čišćenju lokaliteta oko stambenih objekata, ciciban igrališta i sportskih ploha,  najavljeno je iz Općine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'