Bosna i Hercegovina     | 19.04.2019. 13:20 |

Vlada ZDK i CCI - Suprostaviti se svim oblicima korupcije

FENA Saopćenje

ZENICA, 19. aprila (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić danas je s predstavnicima nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) razgovarao o prevenciji i suzbijanju korupcije u tom kantonu s fokusom na korupciju u zdravstvu.

- Želimo se beskompromisno uhvatiti u koštac s korupcijom. Stalno ćemo unapređivati plan borbe protiv korupcije te insistirati na njegovom provođenju. Očekujem podršku svih institucija, ali i građana kako bismo svi bili dio tima i tako jedinstveni stali u kraj onima koji uzimaju ono što im ne pripada i tako zajedno mijenjati vrijednosti sistema koji je teško narušen - rekao je Ganić.

Potcrtao je opredjeljenje Vlade ZDK da konkretnim mjerama radi na prevenciji i suzbijanju korupcije u svim sektorima, a posebno u zdravstvu. To je, po njegovim riječima, jedan od preduslova da svaki građanin, bez obzira na socijalni status, ima isti tretman u zdravstvenim ustanovama i isti nivo zdravstvene usluge.

Također, ministar zdravstva Adnan Jupić i direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac prisustvovali su sastanku na kojem je najavljeno da CCi sa Transparency International BiH planiraju intenzivirati aktivnosti na unapređenju sistema prevencije od korupcije u okviru zdravstvenih ustanova u BiH kroz mapiranje rizika od korupcije.

Pored toga, planirano je kreiranje modela transparentnih elektronskih listi čekanja za određene bolničke preglede, saopćeno je iz ZDK-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Pivić na čelu tima za implementaciji projekta izgradnje nove Kantonalne bolnice Zenica

Vlada ZDK zadovoljna stanjem sigurnosti i najavljuje podršku policiji

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana