Bosna i Hercegovina     | 18.04.2019. 13:46 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vlade FBiH (2. dio)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Vlada Federacije BiH odobrila je danas na sjednici u Sarajevu utrošak sredstava Federalnog ministarstva kulture i sporta sa posebnog namjenskog transakcijskog računa u iznosu od 36.000 KM.  

Ova donatorska sredstva bit će korištena isključivo u skladu s pojedinačnim budžetima projekata, odobrenim i kontroliranim od strane donatora, a namijenjena su za preventivno arheološko istraživanje i zaštitu arheoloških lokaliteta i spomenika kulture na trasi autoputa na Koridoru Vc prema sporazumu između JP Autoceste Federacije BiH i Federalnog ministarstva kulture i sporta, u čijem sastavu se nalazi Zavod za zaštitu spomenika.

Sporazumom su ovo federalno ministarstvo i Zavod za zaštitu spomenika angažovani za izvođenje preventivnih arheoloških istraživanja na trasi autoputa, za što je otvoren poseban namjenski transakcijski račun, na koji je JP Autoceste Federacije BiH uplatilo 36.000 KM.

UDRUŽENJIMA POTROŠAČA 70.000 KM
Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, usvojila ovogodišnji Program utroška sredstava s pozicije tekućih transfera neprofitnim organizacijama,  namijenjenih za podršku udruženjima potrošača.

Od ukupno 70.000 KM, za podrška radu i jačanju kapaciteta udruženja potrošača planirano je 30.000 KM, a za informisanje i savjetovanje potrošača 40.000 KM.

Izbor korisnika i raspodjela sredstava odvijat će se u skladu sa Odlukom o kriterijima i postupku finansiranja i sufinansiranja neprofitnih organizacija - udruženja.

ZA RAD NACIONALNOG PARKA "UNA" 500.000 KM
Vlada FBiH je usvojila Program utroška sredstava tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima, te je odobrila izdvajanje 500.000 KM iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH za Nacionalni park "Una",  s ciljem finansiranje troškova rada i funkcionisanja ovog javnog preduzeća.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma sklopit će ugovor o namjenskom prijenosu sredstava na transakcijski račun Nacionalnog parka, koji ih je dužan utrošiti u skladu s Planom i programom koji je usvojilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

TEKUĆI TRANSFERI FEDERALNOG MINISTARSTVA ZA PITANJA BORACA I INVALIDA ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela tri odluke o usvajanju programa utroška i kriterija raspodjele sredstava tekućih transfera neprofitnim organizacijama, utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2019. godinu, Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Prva odluka se odnosi na sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja, u iznosu od 150.000 KM, od čega je 110.000 KM za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenje mezarja i grobalja i 40.000 KM kao interventna sredstva. Sredstva iz ove odluke bit će dodijeljena na osnovu javnog poziva, a isplata će biti izvršena jednokratno u visini odobrenog iznosa.

Za drugu, danas donesenu odluku, za udruge proistekle iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata, iznos je 460.000 KM. Od ovog iznosa, 280.000 KM je za sufinansiranje programa rada saveza, organizacija i udruženja, 100.000 KM su sredstva koja će biti korištena za tradicionalno održavanje Sportskih igara Saveza RVI FBiH i HVIDR-e Mostar i 80.000 KM su interventna sredstva. Sredstva će biti dodijeljena na osnovu javnog poziva, a isplata će bit kvartalna.

Trećom odlukom odobreno je 395.000 KM Savezu logoraša BiH, Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskog rata u BiH i za IDA (istraživačko dokumentacione aktivnosti i zaštitu žrtava svjedoka genocida), za nastavak započetih programa i provedbu odluka MSP-a u Hagu. Sredstva iz ove odluke raspoređivati će se prema kriterijima utvrđenim za svaki program posebno.

SAGLASNOST NA LISTU PRIORITETA ZA DEMINIRANJE U 2019. GODINI
Federalna vlada dala je saglasnost na Prijedlog liste prioritetnih zadataka za deminiranje u 2019. godini u Federaciji BiH, koju je sačinio Centar za uklanjanje mina u BiH, a na koju je mišljenje dala Federalna uprava civilne zaštite.

U ovoj godini su za čišćenje planirana ukupno 224 projekta na površini od 5.251.214,55 kvadratnih metara, za tehničko izviđanje 501 na površini od 29.259.265,84 kvadrata, za uklanjanje kasetne municije 12 projekata na površini od 418.651,85 m2 i za istragu minsko sumnjivih područja 28, površine 55.108.600,49 kvadratnih metara.

Vlada FBiH danas je zatražila da Centar za uklanjanje mina u BiH prihvati i one prioritete za deminiranje, koji nisu navedeni u predloženoj listi, a koje naknadno, u skladu sa odgovarajućim razvojnim i drugim planovima, predlože vlade Federacije BiH i kantona, općinski, odnosno gradski načelnik, Federalna uprava civilne zaštite ili Centar za uklanjanje mina u BiH i za čije deminiranje budu stvoreni uslovi koji, u vrijeme usvajanja ove liste, nisu postojali.

Istovremeno, od ovog centra se zahtijeva da ispita razloge nepoštivanja ranijih odluka i zaključaka Vlade FBiH i osporavanje nadležnosti entitetskih vlada, utvrđenih Zakonom o deminiranju u BiH.

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'