FENA biznis     | 18.04.2019. 12:31 |

Drugi dan Sarajevo Business Foruma 2019 u znaku digitalne revolucije

FENA Saopćenje

Jutro drugog dana desetog Sarajevo Business Foruma bilo je posvećeno temi  digitalizacije i digitalne revolucije, kao jedne od glavnih uzročnika mijenjanja svijeta i najbrže rastuće industrije u svijetu.

Uvodne prezentacije održane su od kompanija Deloiette i BH Telecom koje su pružile temeljene informacije za početak okruglog stola na temu Četvrta industrijska revolucija - digitalna revolucija.

Zoran Puljić, direktor Mozaik fondacije u uvodnom govoru istaknuo je da se u zadnje tri godine u  Bosni i Hercegovini osjete znatne promjene po pitanju digitalizacije, koja zahvata sve segmente življenja, te  naglasio „Mnogi BiH privrednici su već počeli sa procesom digitalizacije svojih biznisa, međutim taj proces se mora podići na još veći novo, kako bi domaća preduzeća bila konkurentnija i bilježila veći razvoj. Potrebno je raditi i na programima osvještavanja i informisanja privrednika i pružiti im podršku koja im je potrebna za ovu transformaciju.“

O spremnosti Bosne i Hercegovine za digitalnu revoluciju govorila je Lada Buševac, šefica Kancelarije Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u BiH.

“Bosna i Hercegovina u isto vrijeme jeste i nije spremna za digitalnu revoluciju. Jeste, jer nema alternative, a nije, jer je po svim standradima koje zahtjeva digitalna revolucija ispodprosječna u poređenju sa ostalim zemljama svijeta. Potrebna su tri preduslova za digitalnu transformaciju- uređenje zakonodavstva, razvoj IT infratruskture i digitalno osvješćenje.” izjavila je Buševac, te dodala da je u BiH već položen kamen temeljac ka digitalizaciji, te se sada treba usmjeriti na osvještenje građana.

Ana Lucia Lind, generalna direktorica Swiss Financial Engeneering AG je istakla da je osvještenje upravo najbitniji korak u digitalnog revoluciji, jer je ovo prva industrijska revolucija koja ne mijenja samo način života, već mijenja ljude.

“Moramo shvatiti da vještačka inteligencija nikada neće moći dosegnuti nivo ljudske inteligencije, te da trebamo koristiti IT kao alat koji će olakšati ljudske živote, a ne zamijeniti ih. Stanovništo je zabrinuto da će digitalnom revolucijom doći do smanjenja potrebe za radnom snagom, međutim to neće i ne može biti slučaj. Ljudska radna snaga je nezamjenjiva i koristeći nove tehnologije, obim posla bi se trebao dodatno povećati i dovesti do razvoja privrede.”, izjavila je Lind.

O trenutnooj situaciji u IT sektoru u Bosni i Hercegovini, govorio je Edin Deljkić, generalni direktor kompanije Klika.

„U Bosni i Hercegovini trenutno nedostaje oko 6.000 IT stručnjaka, kojih već čeka siguran posao. Iako se veliki broj mladih odlučuju za obrazovanje u IT sektoru, mnogi od njih nakon završene edukacije napuste Bosnu i Hercegovinu, jer smatraju da su uslovi u zapadnim zemljama bolji. To je aspekt u kojem je potrebno poboljšanje.“

Okrugli sto je završen zajedničkim zaključkom,  u kojem je naglašeno da se BiH nalazi u regiji koja bilježi napredak, te da je potrebno dugoročno gledati i strateški prići razvoju i digitalnoj trasnformaciji. Fokus trebaju biti ljudi, a ne biznis. Također, naglašeno je da se na

Sarajevo Business Forumu 2019 nalazi mnogo investitora koji vide velike prilike u BiH, i to su prilike koje treba iskoristiti.

Alma Redžepagić
STRUČNI SARADNIK ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
Marketing i komunikacije
Bosna Bank International d.d. Sarajevo
Trg djece Sarajeva bb, 71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 33 275 221
Fax: +387 33 203 122
Email: alma.redzepagic[at]bbi.ba
Web: www.bbi.ba
Facebook: www.facebook.com/bbibanka

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Nova ponuda BBI stambenog finansiranja - BBI Banka pretvara 'riječi u kvadrate uz hipoteku 1 na 1'

BBI Banka najavila 13. 'Sarajevo Business Forum' diplomatskom koru u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'