Bosna i Hercegovina     | 17.04.2019. 15:40 |

Potpisani memorandumi o saradnji u oblasti medija između BiH i NR Kine

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Memorandum o razumijevanju o suradnji u oblasti medija i Memorandum o razumijevanju o planiranju unapređenja think tank suradnje između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Državnog vijeća Narodne Republike Kine potpisani su danas u Sarajevu.  

Memorandume su potpisali zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i ambasador Narodne Republike Kine Ji Ping.

Dalipagić je nakon potpisivanja memoranduma kazao da će to produbiti prijateljske odnose, poboljšati ih i dovesti na veću razinu.  

Naveo je da Memorandum o razumijevanju o planiranju unapređenja think tank saradnje podrazumijeva uspostavljanje odnosa između tzv. analitičko-istraživačkih centara putem odgovarajućih mehanizama saradnje i uspostavljanje redovnih poslovnih kontakata.

Suradnja također uključuje međusobne posjete i komunikaciju, razmijenu iskustava i stavova o pitanjima od zajedničkog interesa i stručne konsultacije.

Dalipagić je napomenuo da je otvorena i mogućnost suradnje na unapređenju zajedničkih istraživačkih projekata od obostranog interesa i razmjena relevantne stručne literature i druge istraživačke dokumentacije.

Drugi memorandum koji je potpisan je Memorandum o razumijevanju o suradnji u oblasti medija i predviđa suradnju u programima razmjene između medijskih organizacija, uključujući razmjenu novosti, zajedničku pokrivenost programa, uzajamne posjete, kao i podsticanje šire pokrivenosti ekonomskih, kulturnih i društvenih novosti i drugih manifestacija u masovnim medijima.

- Također, predviđeno je i uspostavljanje mehanizama za podsticanje saradnje između medija u oblasti tiska, objavljivanja, emitiranja, te filma, televizije. Podstiče se i održavanje seminara i radionica u vezi sa primjenom novina u oblasti medija – kazao je Dalipagić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'