Ekonomija     | 17.04.2019. 13:05 |

RCC na Sarajevo Business Forumu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Zamjenik generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Gazmend Turdiu vodio je panel lidera posvećen konceptu "Jedan region, jedna ekonomija", kao viziji budućnosti zapadnog Balkana na 10. Sarajevo Bussines Forumu (SBF), koji je počeo danas u Sarajevu.

U uvodu , Turdiu se ukratko osvrnuo na rad Vijeća i objasnio aktinosti ove organizacije vezano za ideju regionalnog ekonomskog prostora na zapadnom Balkanu.

- Iza ovog koncepta stoje dva procesa, i to evropska integracija i Berlinski proces, koji podupiru odlučnost regiona da djeluje u ovom pravcu uz punu podršu Vijeća za regionalnu saradnju. Imamo pozitivne signale da u tome uspijevamo, s obzirom na to da je u 2018. rast u regionu pojačan i dostigao je 3,8 posto (u odnosu na 2,7 posto u 2017.) uz projekcije da će se ovaj trend nastaviti u srednjeročnom periodu. Međutim, priliv direktnih stranih ulaganja još je uvijek skroman i znatno niži od 2,2 milijarde eura što je cilj koji smo zajednički postavili do kraja 2020. godine (iako se region u cjelini približava iznosu od jedne milijarde eura direktnih stranih ulaganja). Postojeći nivoi ulaganja su također preniski da bi se rast dugoročno održao - zaključio je Turdiu.

Na panelu lidera učestvovali su potpredsjednik Turske Fuat Oktay, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, ministar u Kabinetu premijera Malezije Mujahid Yusof Rawa, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore Kemal Purišić, ministar u Vladi Maroka nadležan za opće poslove i upravu Lahcen Daoudi i predsjednik Unije privrednih komora (TOBB) Turske Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu. 

Panelisti su se složili da ekonomije zapadnog Balkana trebaju snažnije zagovarati bolju povezanost, kako u regionu tako i sa Evropskom unijom i ostatkom svijeta, što je ključno za povećanje konkurentnosti ekonomija, otvaranje novih radnih mjesta, usklađivanje vještina radne snage sa zahtjevima modernog tržišta, uključivanje istraživanja i razvoja u poslovne djelatnosti. Kao jedinstveno tržište, region bi ekonomski bio jači, konkurentniji, ali i atraktivniji partner za privrednike i ulaganja.

S obzirom na niz političkih i ekonomskih izazova sa kojima se region suočava, ovaj zadatak nije lak, ali je neophodan korak za poboljšanje ekonomske isplativnosti regiona, sprečavanje odliva visokokvalifikovane radne snage i pokazivanje odlučnosti regiona da uhvati korak sa evropskim ekonomskim trendovima, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju. 

Vijeće za regionalnu saradnju, kako najavljuju,  nastavlja podržavati organizaciju Sarajevo Business Foruma, koji se danas smatra jednim od najvažnijih poslovnih događaja u regionu.  

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Bregu: Može li se znati koliko nas košta odlazak ljudi iz regiona?

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo