Bosna i Hercegovina     | 17.04.2019. 11:31 |

U Bugojnu predstavljena kampanja „Sigurno vezani u vozilu“

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 17. aprila (FENA) - Koliki je značaj pravilne upotrebe sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica istaknuto je tokom kampanje „Sigurno vezani u vozilu“, koja je u organizaciji BIHAMK-a prezentirana u Bugojnu.

-Kampanja je počela u julu prošle godine, a do sada smo je predstavili u više od dvadeset gradova. Cilj je podizanje svijesti roditelja o upotrebi sigurnog sistema zaštite djece, odnosno autosjedalica - kazala je stručna saradnica za sigurnost saobraćaja u BIHAMK-u Silma Sultanić.

Dodaje kako je, u okviru kampanje, provedeno ispitivanje o pravilnoj upotrebi autosjedalica, te da su dobijeni rezultati bili poražavajući.

-Ustanovili smo da je, tokom gradske vožnje, samo 27,7 posto djece bilo ispravno vezano. Sličan procent zabilježen je u slučaju upotrebe sigurnosnih autosjedalica van gradske vožnje gdje su brzine kretanja veće, a mogućnosti preživljavanja u saobraćajnim nezgodama znatno manje - istaknula je.

Činjenica da petero od sedmero djece nije bilo pravilno vezano u vozilu, bila je dovoljan razlog provođenja pomenute kampanje, koja će biti nastavljena u narednom periodu u svim većim bh sredinama.

-Pokušavamo to da promijenimo, a u pregledavanju vozila u kojima se nalaze djeca, pomažu nam pripadnici policije. Ukoliko su djeca pravilno vezana, imamo mali poklon za mame i tate. U suprotnom, podsjećamo ih na zakonsku obavezu pravilne upotrebe autosjedalica - naglasila je.

Kampanja se provodi u saradnji s Javnim preduzećem „Ceste Federacije BiH“, a pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilističke federacije, u okviru UN dekade  - akcije za cestovnu sigurnost, koja je generalno usmjerena na podizanje svijesti roditelja o važnosti korištenja sigurnosnih autosjedalica u vožnji.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

U BPK kampanja promocije hraniteljstva - Ne možemo biti njihovi roditelji, ali možemo porodica

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom