Kultura     | 17.04.2019. 08:29 |

Muzička akademija – Počela sanacija oštećene fasade i arhitektonske dekoracije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Postavlja se skela i počinju radovi na rekonstrukciji zgrade Muzičke akademije u Sarajevu, jednom od najznačajnijih nacionalnih spomenika u gradu, sagrađenom 1882. godine po projektu Josipa Vancaša.

Muzička akademija osnovana je 1955. godine, a u tom objektu danas su smještene još i osnovna i srednja muzička škola, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Svjesni stanja u kojem se objekat nalazi već niz godina, u Općini Stari Grad pokrenuli su aktivnosti na izradi projekta njegove restauracije i osiguravanja donatorskih sredstava. Projekat je pripremio općinski Odsjek za lokalni razvoj, a bit će realiziran u dvije faze.

Za prvu fazu radova Općina Stari Grad izdvojila je 50.000 KM. Istim iznosom projekat finansira i Gradska uprava Grada Sarajevo, a Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvojilo je 47.000 KM.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić ocjenjuje da se radi o zahtjevnom i dugo pripremanom projektu te većoj investiciji, naglasivši da mu je drago što će taj nacionalni spomenik opet biti reprezentativan objekat.

- Općina Stari Grad je ovog proljeća postala jedno od najvećih gradilišta jer pored četiri kapitalna projekta, zgrade Muzičke akademije i igrališta koja su u planu, ove godine ćemo sanirati skoro 30 ulica, a neke od njih se već rade, te uložiti dva miliona maraka u rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže - kazao je Hadžibajrić.

Ponuđeno rješenje zgrade Muzičke akademije, prema glavnom projektu Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS predviđa uklanjanje nestabilnih dijelova fasade, te izradu novih elemenata po uzoru na zatečene oštećene na objektu, kao i restauraciju oštećene i stabilne arhitektonske dekoracije.

Završna obrada vršit će se na cijeloj površini fasade. Predviđena je i zamjena limenih opšiva i vijenaca na cijeloj površini objekta, kao i radovi na orginalnoj stolariji. Radove izvodi firma Bišina Mostar, licencirana za restauraciju nacionalnih spomenika.

U toku su pregovori sa donatorima za finansiranje druge faze radova, a koja će uključivati zamjenu stolarije, zamjenu mašinskih instalacija i sanaciju krova, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Očekuje se da će obnova ukrajinske ekonomije od ruske invazije koštati 486 milijardi dolara

Zbog administrativnih komplikacija propada historijsko blago i bh. nacionalni spomenik Konak

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom