Najave     | 17.04.2019. 09:42 |

Sutra obilježavanje 27.godišnjice akcije 'Pretis'

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Udruženje veterana Odreda policije BOSNA, zajedno s pripadnicima „Patriotske lige“ Vogošća, sutra u 13.00 sati, ispred teretne kapije preduzeća „Pretis“ u Vogošći, obilježit će 27. godišnjicu čuvene akcije "Pretis“.

Aklciju je izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH Odreda policije BOSNA u noći 17. na 18.aprila 1992.godine.

Obilježavanje 27. godišnjice akcije, koja je imala za cilj izuzimanje materijalno-tehničkih sredstava iz vojne fabrike "Pretis", je čuvanje od zaborava briljantne akcije koju je izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH Odred policije BOSNA.

- Akcija je izvedena bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih i s takvom preciznošću, profesionalnošću i efikasnošću, kako to mogu izvesti samo izuzetno uvježbani pripadnici specijalne jedinice. Također, mora se reći i to, da je zajedno sa Specijalcima u akciji učestvovao određen broj  patriota i pripadnika CSB-a Stari Grad. Nakon završetka akcije, a u nastojanju da se izvuče što više naoružanja, u aktivnostima koje su slijedile odmah po okončanju akcije specijalaca, poginuli su Bosanske patriote, brigadni general Safet Hadžić i pet njegovih saboraca, tadašnji pripadnici već mobiliziranih jedinica TO. U toj akciji je bilo i nekoliko ranjenih i zarobljenih učesnika.

Protuoklopna sredstva izuzeta iz te fabrike, spriječila su ulazak agresora u grad 2. i 3.maja 1992. godine, te donijela odlučujuću prevagu u borbama za zgradu predsjedništva, bitkama na Stupu, u Azićima, Mojmilu, osujetila presjecanje grada Sarajeva na potezu Vraca- Pofalići-Vogošća, spriječile prodor tenkova i drugih oklopnih vozila tenko-prohodnim pravcima - podsjećaju organizatori u najavi obilježavanja akcije "Pretis".

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo