Bosna i Hercegovina     | 16.04.2019. 12:19 |

Švicarska ambasada u BiH najavila pomoć zdravstvenim ustanovama u USK

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 16. aprila (FENA) - Ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer danas je prilikom posjete Unsko-sanskom kantonu (USK) najavila podršku kada je u pitanju situacija s migrantima i izbjeglicama, naročito u projektima kojima bi se maksimalno poboljšala usluga u zdravstvenim ustanovama u ovom dijelu države.

- Koliko god nam je cilj pomoći u zbrinjavanju migranata i izbjeglica, toliko mislimo i na potrebe lokalnog stanovništva. Maksimalno ćemo pokušati pomoći u projektima podrške ovdašnjim zdravstvenim ustanovama, odnosno poboljšanja medicinske pomoći svim eventualnim pacijentima. Moram istaći da smo već i ranije imali izvanrednu saradnju s ovim kantonom u oblasti vodosnabdijevanja i komunalnih usluga - rekla je ambasadorica Švicarske u BiH Rauber Saxer.

Premijer USK Mustafa Ružnić dodao je i kako se razgovaralo o podršci u izradi Zakona o javno - privatnom partnerstvu i Zakona o građenju, odnosno o jačanju saradnje s kantonima u Švicarskoj i primjeni dobrih praksi.

- Možemo reći kako je švicarska ambasada u BiH dugogodišnji prijatelj i partner Unsko-sanskog kantona, tako da nismo ni sumnjali da će nam pomoći i u ovom migracijskom procesu. Posebno nam je važna ta podrška našim zdravstvenim ustanovama, ali i posredovanje u povezivanju s kantonima u Švicarskoj, kako bismo pokušali barem donekle kada je u pitanju međusobna saradnja slijediti njihov primjer i u Federaciji BiH - riječi su kantonalnog premijera.

Na sastanku je ponovljeno kako je neophodno da nadležne državne institucije što prije preuzmu kontrolu i nadzor nad situacijom s migrantima i izbjeglicama, s obzirom na to da samo na taj način funkcionišu i sve ostale zemlje koje se trenutno nalaze na migrantskoj ruti.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo