Svijet     | 16.04.2019. 10:03 |

Trump i Albayrak razgovarali o turskoj nabavci ruskog sistema S-400

FENA Internet

ISTANBUL, 16. aprila (FENA) - Turski ministar finansija Berat Albayrak razgovarao je u ponedjeljak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o turskoj nabavci ruskog sistema protivzračne odbrane, javili su turski mediji. 

Plan Ankare da kupi ruski sistem protivraketne odbrane S-400 pojačao je napetosti između Turske i saveznica u NATO-u, dok Washington tvrdi da bi se Ankara mogla suočiti sa sankcijama zbog tog pitanja. Turski ministar odbrane u ponedjeljak je pozvao da sporna pitanja budu rješena dijalogom.

Albayrak, koji je zet turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu, izjavio je da se u ponedjeljak sastao s američkim ministrom trezora Steveom Mnuchinom i savjetnikom Bijele kuće Jaredom Kushnerom, koji je Trumpov zet.

- Raspravljali smo o koracima ka jačanju naše saradnje. Primio nas je i američki predsjednik Donald Trump. Tokom saatanka uručili smo mu pozdrave našeg predsjednika - objavio je Albayrak u utorak na Twitteru.

- On nas je saslušao s pozitivnim razumjevanjem procesa turske nabavke S-400. To je bila veoma pozitivna, konstruktivna konverzacija - navodi TV srtanica CNN Turk Albayrakove riječi novinarima.

Albayrak je također kazao da su raspravljali i o jačanju bilteralne trgovine sa Sjedinjenih Država na 75 milijardi dolara godišnje sa sadašnjih 20 milijardi, prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom