Bosna i Hercegovina     | 15.04.2019. 14:45 |

BPK - Potpisane Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima u obrazovanju

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15. aprila (FENA) - Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Emir Oković danas je potpisao Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima uposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju na području ovog kantona. Time je ispoštovan dogovor između Vlade BPK i oba sindikata koji su međusobno usaglasili krajem prošle godine.

Kroz Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima došlo je do određenog povećanja plata odnosno poboljšanja radno-pravnog statusa uposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju na području BPK. Njihovim donošenjem i primjenom ispoštovana je obaveza nastala nakon potpisivanja kolektivnih ugovora. U sindikatima su djelimično zadovoljni.

- Drago nam je da je došlo do potpisivanja Instrukcija čime je zaokružen ovaj proces. Poslije deset godina bilo je vrijeme da se povećaju plate, iako to nije neko veliko povećanje, ali za prosvjetne radnike ipak znači da Vlada misli na nas. Ovo je malo koliko bismo mi htjeli i tražili ali generalno poziv prosvjetnih radnika nije na nivou kakav zaslužuje, trebao bi više da se cijeni i uvažava - istakla je Senada Tabaković, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja BPK Goražde.

I u Sindikatu srednjeg obrazovanja BPK zadovoljni su što je Vlada, kako ističu, imala sluha i ispoštovala dogovoreno.

- Ja bih prije svega zahvalio ministrima i premijeru što su napokon dali saglasnost za potpisivanje Instrukcije. Nismo u potpunosti zadovoljni ali djelimično jesmo, jer nakon deset godina ovo je drugo povećanje računajući osnovicu, za srednje obrazovanje. Naše plate bit će povećane od 36 do 70 KM - kazao je Eldin Isanović, predsjednik sindikata.

Premijer BPK Emir Oković naglasio je da je ovim činom implemetiran sistem novog radnog zakonodavstva u oblasti obrazovanja.

- Znamo da je nivo primanja uposlenih u obrazovanju u BPK prilično niži u odnosu na neke druge kantone i slobodno možemo reći da smo zadovoljni što kroz ovaj proces popravljamo taj status. Vlada se potrudila popraviti i uslove u oblasti obrazovanja uz ovo povećanje plata. Kao kanton očekujemo kvalitetnije obrazovanje, što je posao i ministarstva i uposlenih u prosvjeti - kazao je Oković.

Podsjetio je da se pored uposlenih u obrazovanju,  kantonalna Vlada na posljednjoj sjednici odlučila i za linearno povećanje plata svim budžetskim korisnicima, kroz povećanje koeficijenata za 0,05.

- U prošloj godini, kada smo imali štrajk uposlenih u zdravstvu i isto tako popravili nivo plata, postoji jedan zaključak Skupštine kojim se tražilo da se napravi određeno povećanje na linearan način, podjednako prema svima, te smo se mi odlučili da to bude putem koeficijenata. U prošloj godini smo povećali osnovicu na nivou svih budžetskih korisnika na 371 KM, i onih koji primaju plaću iz budžeta - precizirao je Oković.

Za plate uposlenih u obrazovanju na godišnjem nivou iz kantonalnog budžeta bit će izdvojeno dodatnih 250.000  do 300.000 KM a za ostale budžetske korisnike između 150.000 i 200.000 KM. I jedni i drugi uvećane plate imat će već od ovog mjeseca.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom