Ekonomija     | 15.04.2019. 12:19 |

Skupština Sindikata metalaca FBiH - Zatraženo donošenje tri zakona

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO,  15. aprila  (FENA) - Na izvještajno-izbornoj Skupštini (Kongresu) Sindikata metalaca Federacije BiH, koji se danas održava u Sarajevu, zatraženo je da se što prije donese zakon o uvezivanju radnog staža, zakon o zaštiti na radu, te izmjene i dopune Zakona o štrajku.

Također je poručeno da je potrebno što prije staviti u funkciju Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH, te osigurati konstruktivan socijalni dijalog.  

Za Sindikat metalaca FBiH, kako je kazao predsjednik Bajro Melez, posebno je važna i promjena obrazovne politike i školovanje kadrova potrebnih privredi.

- Nedostaje  školovanih kadrova na biroima, ljudi odlaze u inostranstvo, trebaju nam kadrovi za cijeli metalski sektor i o tome moramo razgovarati sa određenim strukturama vlasti, kao i poslodavcima. Nedostaje varioca, strugara, bravara... – rekao je Melez.         

Metalska industrija se učvrstila kao jedan od najvažnijih sektora privrede BiH, a jedan od stubova na kojim počiva njeno dugogodišnje liderstvo je namjenska industrija koja kontinuirano bilježi rast

- Nedavno smo dobili sto novih radnih mjesta u Igmanu Konjic, također i Pretis širi poslovanje i traži nove radnike – dodao je Melez.

Naveo je da Sindikat ima vrlo dobru saradnju sa poslodavacima, što je uspjeh za obje strane.

-  Pitanje uvezivanja radnog staža je kompleksno i na njegovom rješavanju Sindikat metalaca je imao izvanrednu saradnju sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije. Za koje god smo se preduzeće na vrijeme obratili, mi smo za te radnike uspjeli uvezati radni staž – dodao je Melez.   

Napomenuo je da će Sindikat metalaca FBiH istrajati u zahtjevu da najmanja plaća bude 630 KM.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Srbija: Oporba tvrdi da SNS nema većinu u Skupštini, Beograd na rubu novih izbora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo