Regija     | 15.04.2019. 11:39 |

Ministri vanjskih poslova ZB: Nedvosmislena opredijeljenost pomirenju u regionu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. aprila (FENA) - Učesnici sastanka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana održanog u Varšavi iskazali su nedvosmislenu opredijeljenost ka pomirenju u regionu i pozdravili pomoć Evropske komisije u osnivanju REKOM-a (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine).

Ovaj sastanak upriličen je prošle sedmice u Varšavi u okviru Berlinskog procesa, a prisustvovali su mu i predstavnici Evropske komisije, kao i Evropske službe za vanjske poslove, a razgovarano je o regionalnoj saradnji i napretku u razumijevanju i rješavanju bilateralnih pitanja.

Generalni direktor Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Christian Danielsson ukazao je da je tokom proteklih deset godina bilo dosta razgovora o pronalasku mehanizma za suočavanje s prošlošću koji bi omogućio saradnju vlada i civilnog društva uz podršku udruženja žrtava, navodeći Inicijativu za osnivanje REKOM-a kao dobar primjer.

Podsjetio je da je agenda Evropske unije zasnovana na promoviranju mira i izgradnji zajedničke budućnosti, ocijenivši da dobrosusjedski odnosi ne mogu biti nametnuti izvana budući da zahtijevaju političku opredijeljenost svih lidera zemalja u regionu.

Učesnici sastanka potvrdili su nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana podsjetivši na značaj Strategije Evropske komisije iz februara 2018. godine u kojoj je ukazano na podršku pomirenju i dobrosusedskim odnosima.

Također, naglašeno je da region mora potvrditi opredijeljenost prema izgradnji zajedničke historije, otporne na revizionizam, zbog čega su izrazili podršku Inicijativi za osnivanje REKOM-a kao mogućem načinu suočavanja s prošlošću u kome učestvuju vlade zemalja, ali i organizacije civilnog društva i udruženja žrtava.

Sastanak u Varšavi održan je kao priprema za Samit Berlinskog procesa koji će biti upriličen u Poljskoj u julu 2019. godine, saopćeno je iz REKOM-a.

Berlinski proces je platforma koju je pokrenula Njemačka s ciljem unapređenja saradnje između Evropske unije i Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda predlaže promjene zakona o nedopuštenom ruskom uticaju

Poljski parlament usvojio zakon o ruskom uticaju kojeg opozicija naziva političkim lovom na vještice

Poljska traži od Kine da izvrši uticaj na Rusiju da okonča rat u Ukrajini

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost