Bosna i Hercegovina     | 14.04.2019. 15:13 |

Mostar: Održano debatno natjecanje univerziteta u BiH

FENA Saopćenje

 

MOSTAR, 14. travnja (FENA) - Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini u suradnji s fondacijom Konrad Adenauer, Studentskom unijom Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Debatnim klubom "Gorgija" Univerziteta u Zenici, organizirala je prvo debatno natjecanje u Bosni i Hercegovini na kojem je sudjelovalo pet javnih univerziteta. 

Natjecanje je održano na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić", od 12. do 14. travnja u Mostaru, a okupilo je debatne klubove javnih univerziteta iz Tuzle, Banje Luke, Zenice i Mostara.

Tijekom dva dana studenti su debatirali o različitim temama, kao što su borba protiv diskriminacije, sloboda okupljanja, vladavina prava i nezavisnost pravosuđa, te kvaliteta visokog obrazovanja u državi.

Finalna debata je održana između debatnih klubova Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Banja Luci o tome je li moguće iskorijeniti korupciju u bosanskohercegovačkom društvu, a pobjedu je odnio tim afirmacije s Univerziteta u Tuzli. Treće mjesto osvojio je Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Natjecanje je imalo za cilj potaknuti akademsku raspravu i razmjenu argumenata među studentima i, općenito, među mladim ljudima, o temama koje su od ključnog značaja za napredak društva i koje ističu važnost poštivanja ljudskih prava i vladavine prava, priopćeno je iz OESS-a.

Debatno natjecanje podržalo je Ministarstvo kulture i športa Federacije BiH.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'