Stranačke aktivnosti     | 14.04.2019. 11:55 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Međunarodna demokratska unija, najmoćnija svjetska organizacija političkih stranaka, na sastanku održanom u Čileu, a na inicijativu Partije demokratskog progresa, donijela je Rezoluciju o Bosni i Hercegovini. Rezolucijom, koja je jednoglasno usvojena, Međunarodna demokratska unija osuđuje ucjene i pritiske na građane tokom predizborne kampanje, pristrasno i neprofesionalno izvještavanje javnih servisa, napade na građane i opoziciju, zabranu javnog okupljanja i izražavanja mišljenja.

Rezolucijom je takođe podržan prijedlog izmjena Izbornog zakona kako bi se osigurali fer i pošteni izbori, te se traži obezbjeđivanje uslova za profesionalno, nepristrasno i istinito informisanje javnosti, urgira da se osiguraju uslovi za nepristrasan i efikasan rad pravosudnih institucija i poziva sve političke subjekte da svoje djelovanje usmjere na rješavanje ekonomskih problema, poboljšavanje uslova za život i rad građana, kao i suzbijanje korupcije i kriminala.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, koji je prisustvovao sastanku Međunarodne demokratske unije, ističe da je ovo prvi put u istoriji da ova organizacija izglasa rezoluciju koja se tiče BiH: „Iza ovog teksta Rezolucije o BiH , a na prijedlog PDP-a, svojim glasom stalo je više od sedamdeset svjetskih stranaka, uključujući one najmoćnije – američke Republikance predsjednika Donalda Trampa, njemačke demohrišćane Angele Merkel, britanske Konrezvativce Tereze Mej.

Naša težnja i borba da živimo u slobodnom, demokratskom i prosperitetnom društvu je na ovaj način prevazišla okvire zemlje, a mi ćemo nastaviti da se političkim djelovanjem u Republici Srpskoj i BiH borimo za društvo u kojem svi mogu dostojanstveno da žive. Pored globalnih tema razgovaralo se i o našem regionu te je ovom rezolucijom u svijet poslana poruka da su u BiH neophodne dobre demokratske prakse i da je krajnje vrijeme da se vratimo na ispravan put“, kazao je Borenović.


Borenović se sastao sa predsjednikom Međunarodne demokratske unije i bivšim kandskim premijerom Stivenom Harperom sa kojim je razgovarao o budućoj saradnji. Razgovarao je i sa poslanikom u Evropskom parlamentu i potpredsjednikom Evropske narodne stranke Dejvidom Mekalisterom, predsjednikom argentinskog Senata Federikom Pinedom, potpredsjednikom Konzervativne partije Velike Britanije Alekom Šelbrukom, ministarkom u Vladi Republike Srbije Jadrankom Joksimović, te drugim mnogobrojnim zvaničnicima.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo