Bosna i Hercegovina     | 13.04.2019. 10:26 |

Zvizdić – Dancila: Podrška evropskom putu Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je u Dubrovniku, na marginama 8. samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine, sa premijerkom Rumunije Vioricom Dancilaom o evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio premijerki Rumunije, zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, što je među prioritete svog predsjedavanja stavila proširenje EU i što drži zapadni Balkan na evropskoj agendi.

On je informirao premijerku da je, okončanjem procesa odgovaranja na dodatna pitanja Evropske komisije, Bosna i Hercegovina ispunila sve uslove za dobijanje statusa kandidata.

Istaknuo je da bi što skorije dobivanje kandidatskog statusa kreiralo jednu novu dinamiku odnosa između BiH i EU, te imalo pozitivan efekat na političke procese u BiH i regiji.

Premijerka Dancila je rekla da njena zemlja snažno podržava proširenje Evropske unije i izrazila punu podršku Rumunije euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o unapređenje ekonomskem saradnje. Sagovornici su se složili da su multilateralne inicijative poput “Jedan pojas- Jedan put” dobra osnova za zajedničke projekte i nastup na trećim tržištima – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zvizdić čestitao Pesah: Želim da vam dani praznika budu ispunjeni srećom i zadovoljstvom

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta