Bosna i Hercegovina     | 12.04.2019. 12:39 |

Bilateralne konsultacije - Saradnja BiH i Norveške dobra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Pomoćnik ministra za bilateralne odnose u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ahmet Halilović i generalni direktor za evropska pitanja u MVP Kraljevine Norveške Niels Engelschiøn predvodili su delegacije dva ministarstva na bilateralnim konsultacijama, koje su održane 11. aprila u Sarajevu.

Konsultacije su predstavljale priliku za pregled aktuelnog stanja sveukupnih bilateralnih odnosa između BiH i Norveške, kao i za pronalaženje mogućnosti za dalji razvoj bilateralne saradnje.

Ocijenjeno je da je bilateralna saradnja između BiH i Norveške dobra i da se dobri odnosi između dvije zemlje potvrđuju i kroz politički dijalog, a pomoćnik ministra Halilović je istakao značaj brojnih projekata razvojne saradnje Norveške u BiH.

Razgovarano je o ugovornoj regulativi između dvije zemlje te je obostrano izražena spremnost za dalje unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje u svim oblastima, prije svega na planu ekonomije, imajući u vidu potencijale za realizaciju budućih projekata od zajedničnog interesa.

Istaknuto je da bh. dijaspora u Norveškoj predstavlja most između dvije države i osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja, ali i promocije potencijala BiH u Norveškoj.

Razmijenjena su mišljenja o saradnji koju dvije zemlje ostvaruju sa EU, te je dogovoren nastavak održavanja bilateralnih konsultacija - navedeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Helikopter se srušio u okean kod Norveške, jedna osoba poginula i pet povrijeđeno

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo