Ekonomija     | 12.04.2019. 12:57 |

Zvizdić u Dubrovniku: Ove godine očekujemo oko 100.000 kineskih turista

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas boravi u Dubrovniku gdje se na 8. samitu šefova vlada NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope (16+1) obratio kolegama premijerima na plenarnoj sjednici Samita.

Istakao je da je Bosna i Hercegovina zemlja koja u što skorijem periodu očekuje dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, te da je evropski put bio i da dalje ostaje glavni vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine. 

- Zadovoljstvo mi je biti svjedokom razvoja i jačanja naše zajedničke saradnje u okviru “16+1” te naglašavam posvećenost Bosne i Hercegovine nastavku aktivnog učešća u implementaciji do sada dogovorenih projekata. BiH je veoma zainteresovana da nastavi s daljnjim unapređenjem i jačanjem veza sa Narodnom Republikom Kinom i zemljama srednje i istočne Evrope u oblasti turizma, energetike, transporta, metalske i drvne industrije jer to su naši prioriteni sektori i nosioci našeg najvećeg potencijala za domaća i strana ulaganja - rekao je Zvizdić.

Naveo je da je liberalizacija viznog režima s NR Kinom rezultirala značajnim porastom broja kineskih turista koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu, kao i regiju, tako da se ove godine očekuje oko 100.000 kineskih turista.

- Skori početak izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW Blok 7 u Tuzli predstavlja benefite saradnje koju smo ostvarili kroz mehanizme “16+1”. Ovaj projekt predstavlja najznačajniju investiciju u energetski sektor u BiH. Koristim ovu priliku da naglasim da će nova termoelektrana biti građena u potpunosti u skladu s energetskim standardima koje propisuje EU, te će novi termoblok rezultirati značajnim smanjenjem zagađenost zraka i očuvanjem okoliša, a uz povećanje energetske efikasnosti za 30 posto. Još jednom koristim priliku da se zahvalim uvaženoj ekselenciji premijeru Keqiang na podršci koju je ukazao ovom, za Bosnu i Hercegovinu, izuzetno važnom energetskom projektu - kazao je Zvizdić.

Dodao je da postoji veliki interes Bosne i Hercegovine za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu, te da dvije zemlje imaju potpisan Sporazum o poljoprivrednoj saradnji, kao i Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine.

- Naš izvoz je u ovom trenutku dominantno usmjeren na zemlje EU, ali isto tako želimo da nastavimo saradnju između BiH i zemalja koje pripadaju CEFTA-i. Pozdravljam usvajanje dokumenta Smjernica iz Dubrovnika u kojem smo usaglasili da do kraja 2019. BiH bude domaćin susreta ministara trasporta 16+1, a posebno mi je zadovoljstvo što će Sarajevo biti domaćin 5. samita gradonačelnika glavnih gradova 16+1 čime čemo produbiti saradnju, komunikaciju i koordinaciju i na lokalnom nivou. Zadovoljstvo mi je da vas pozovem da posjetite Bosnu i Hercegovinu tokom održavanja ovih događaja - poručio je Zvizdić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana