Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 13:51 |

Lendo: Iza trenda ukidanja financiranja stranaka je nepostojanje dogovora

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 11. travnja (FENA) - Premijer Srednjobosanske županije (SBŽ) Tahir Lendo ocijenio je da je razlog trenda ukidanja proračunskih sredstava za financiranje političkih stranaka u pojedinim općinama, nemogućnost dogovora oko raspodjele novca.

- Ti trendovi su tamo gdje očito nema dogovora oko raspodjele i iz tih razloga se to radi, a slabo tko se odriče tih sredstava - odgovorio je Lendo na upit novinara u Travniku, nakon što je Vlada SBŽ-a usvojila izmjene Programa raspodjele sredstava parlamentarnim političkim stankama, kojim se iz proračuna u ovoj godini izdvaja više od 786.000 maraka.

Izmjena Programa usvojena je uz obrazloženje da je u Skupštini SBŽ-a promijenjena spolna struktura zastupnika, s obzirom na to da je umjesto Tahira Lende, koji je u novom sazivu imenovan na premijersku poziciju, mandat dobila zastupnica Aldina Đulović.

Kako je navedeno u obrazloženju, ova izmjena zahtjeva i izmjenu Programa, u smislu raspodjele deset posto od ukupnog iznosa sredstava planiranih za financiranje političkih stranaka.

- Ovo je redovni grant koji imamo svake godine u proračunu za političke stranke, a izmjene se odnose na odlazak zastupnika i dolazak novih, a kada su to žene onda se stavka tu i povećava - kazao je Lendo.

Na pitanje novinara što se događa s proračunskim novcem koji je ranije predviđen za povećanje paušale zastupnicima u Skupštini SBŽ-, premijer Lendo je kazao da Administrativno povjerenstvo Skupštine još nije donijelo odluku o iznosu paušala.

- Administrativna komisija još nije završila posao i smatram da će to ona urediti kako treba - kazao je Lendo.

Skupština SBŽ-a usvojila je početkom veljače izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBŽ-a koje omogućavaju da zastupnički paušali iznose do četiri osnovice za obračun plaća.

Do sada je zastupnički paušal iznosio dvije osnovice, koja u SBŽ-u iznosi 270 maraka.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Lendo: U ovoj godini značajno ubrzanje na pripremi i realizaciji kapitalnih projekata

Lendo: Interes za povratak u SBK je sve veći, radit ćemo na kapitalnim projektima (VIDEO)

Efendić: SBiH nastavlja borbu za državu i njeno institucionalno jačanje

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!