Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 12:03 |

Radionice o invaliditetu za bugojanske srednjoškolce

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 11.aprila (FENA) - Simulacijske radionice o temi „Invaliditet“ za učenike triju bugojanskih srednjih škola održane su u prostorijama Udruženja za djecu i osobe s posebnim potrebama „Leptir“ u tome gradu.

 -Želimo da se mladi educiraju o oblasti invaliditeta kako bi širili pozitivne stavove o invalidnim osobama i smanjili negativne predrasude prema ovoj populaciji među svojim prijateljima u razredu, ali i šire - kazala je predsjednica tog udruženja Biserka Božić.

Dodaje da je objavljen i javni konkurs za najbolji esej o ovoj temi, te da mogu sudjelovati svi bugojanski srednjoškolci.

-Najbolji eseji bit će nagrađeni i prezentirani javnosti 15. maja u okviru manifestacije „Bugojansko proljeće“, kao sastavni dio programa koji će izvesti članovi Udruženja "Leptir" - naglasila je.

Smatra kako su primjeri kršenja prava i diskriminacija, posebno ranjivih grupa, svakodnevna pojava u našem društvu, i da postoje mladi koji o tome žele učiti i javno govoriti.

-Upravo s tom namjerom je i nastao projekt „SolidArt - solidarnost i razumijevanje kroz umjetnost“, a održane radionice su dio ovog projekta koji implementira Dječije pozorište „Eko Art“, u partnerstvu s našim udruženjem - istaknula je.

Aktivnosti su podržane u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNESCO, UNDP i UNICEF, u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Radionice 'Strip dostupan svima' održane u Dječijem domu Mostar

Partnerstvo pravosuđa i medija u procesu kvalitetnog informisanja građana

U Grudama radionica o uvođenju imunizacije protiv HPV-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana