Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 08:39 |

Općina Drvar ne dopušta gradnju Katoličkoj Crkvi

FENA Saopćenje

DRVAR, 11. travnja (FENA) - Općina Drvar odbila je zahtjev Katoličke Crkve za izdavanje lokacijske informacije (urbanističke suglasnosti) za rekonstrukciju i dogradnju višenamjenskog objekta u vlasništvu Župe za humanitarne, karitativne i druge djelatnosti.

Iz Župe Drvar priopćeno je kako su općinske vlasti odbija navedeni zahtjev ne navodeći po kojem zakonskom osnovu to čini, iako su priložena sva tražena dokumentacija i plaćene sve potrebne pristojbe.

"Katolička Crkva u Drvaru već više od 20 godina ima problem s lokalnim vlastima i oko iznalaženja lokacije za izgradnju crkve, budući da se od 1995. svi vjerski obredi za katolike vrše u zgradi nekadašnjeg Sokolskog doma, odnosno društvenog doma 'Partizan' (kako se zvao za vrijeme SFRJ) kojeg je tadašnje povjerenstvo Vlade HRHB za Drvar dalo Župi na privremeno korištenje do izgradnje nove crkve s pratećim objektima. To 'privremeno' traje već 24 godine, a zgrada improvizirane crkve – koja je u općinskom vlasništvu – u međuvremenu je toliko propala i oronula da je postala opasna po zdravlje i život vjernika koji se tamo okupljaju, napose za nemali broj djece", navodi se u priopćenju.

Dalje se navodi kako je takav odnos lokalnih vlasti prema Katoličkoj Crkvi posljedica političkog pritiska s viših instanci.

"Župa neće odustati od potraživanja svojih prava pa će uložiti žalbu Ministarstvu graditeljstva, obnove i prostornog uređenja HBŽ u nadi da će u odluci ovog ministarstva Vlade HBŽ prevagnuti pravda i pravo, a ne politikantstvo, politička trgovina i podrška bezakonju.

Mnogi se također čude da je općinskim vlastima draže gledati jedan zapušten prostor u širem središtu ionako zapuštenog i neurednog grada nego li dati dozvolu da se taj prostor uredi kako bi se vanjska slika grada barem donekle uljepšala i popravila", priopćeno je iz Župe Drvar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U srijedu zajedničko zasjedanje biskupskih konferencija Hrvatske i BiH

Tribina za mlade „Oprost“

Biskup Majić: Borit ćemo se za istinu, zalagati za pravdu i promicati mir

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo