Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 08:55 |

Skupština Brčkog odložila razmatranje svih zakona

FENA Saopćenje

BRČKO, 11. aprila (FENA) - Sjednicu Skupštine Brčko distrikta, koja je održana u srijedu, obilježilo je odlaganje razmatranja svih zakona uvrštenih u dnevni red.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić najavio je dodatna usaglašavanja oko koncepta predlaganja zakona, saopćeno je iz Skupštine Brčkog.

- Evidentno je da sve više zakona predlažu poslanici. To nije dobro. Razlog vjerovatno leži u činjenici da Vlada ne dostavlja adekvatan broj zakonskih rješenja koji trebaju brže reagovati na određene situacije koje su vrlo dinamične u ovoj lokalnoj zajednici i da se zakonski uređuju određene oblasti. Raspravljat ćemo ovih dana o tome da kada parlament i poslanici nešto zahtijevaju Vlada mora biti malo ažurnija, posebno kada su u pitanju zakonska rješenja, jer je u mogućnosti da kroz svoje procedure kvalitetnije sagleda prijedloge koje dolaze pred parlament - rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Za narednu sjednicu odloženo je i donošenje odluke o proceduri izrade propisa koje predlaže Skupština u skladu s Poslovnikom o radu Skupštine kako bi se predloženi tekst poboljšao prijedlozima iz diskusija poslanika.

Informacija o procesu fiskalizacije u Brčko distriktu, koja je također bila na dnevnom redu, bit će predmet razmatranja na tematskoj sjednici Skupštine na kojoj se očekuje prisustvo rukovodstva Direkcije za finansije i Porezne uprave kako bi se raspravio i odnos ovih institucija prema zaključku Skupštine.

- Imamo mnogo problema oko poštovanja skupštinskog zaključka koji je na neki način prolongirao proces fiskalizacije i mislim da se Direkcija nekorektno odnosi prema obavezama koje je utvrdila Skupština - rekao je Kadrić pojašnjavajući razloge zbog kojih se Skupština odlučila za tematsku sjednicu.

Skupština je usvojila Odluku o neradnim danima od aprila ove do januara naredne godine kojom su utvrđeni neradni dani u vrijeme obilježavanja vjerskih praznika u Brčko distriktu BiH.

Doneseno je i više odluka o utvrđivanju javnog interesa, a razmatrano je i usvojeno nekoliko izvještaja o radu institucija i poslovanju javnih preduzeća Brčko distrikta.

Usvojen je Izvještaj o radu Policije Brčko distrikta u 2018. godini, Izvještaj o ocjeni rada šefa Policije i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za izbor šefa i zamjenika šefa Policije Brčko distrikta u 2018. godini.

Usvojen je i Izvještaj o radu Komisije za papire od vrijednosti u prošloj godini, Izvještaj o radu Kancelarije za reviziju javne uprave i institucija Brčko distrikta u 2018. godini, kao i godišnji izvještaj o poslovanju i finansijski izvještaj JP "Komunalno Brčko" za 2018. godinu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Članovi Skupštine i Vlade KS: Akademik Dževad Jahić ostavio neizbrisiv trag u bh. društvu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu