Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 08:01 |

Danas na Ilidži počinje 14. međunarodna Alpe-Adria šumarska olimpijada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Sarajevska Srednja škola za okoliš i drvni dizajn organizira 14. međunarodnu Alpe-Adria šumarsku olimpijadu, koja će biti održana 11. i 12. aprila ispred stare Šumarske škole na llidži.

Na takmičenju će učestvovati timovi iz: Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Češke, Mađarske, Bugarske, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Srednje škole za okoliš i drvni dizajn.

Organizatori očekuju 120 do 130 mladih raspoređenih u oko 25 timova, a zajedno s ostalim osobljem očekuje se dolazak od oko 200 gostiju, što taj događaj čini vrijednim pažnje i za širu društvenu zajednicu.

Srednja škola za okoliš i drvni dizajn jedna je od najstarijih škola u Kantonu Sarajevo i objedinjuje dvije struke šumarsku i drvopreradživačku.

Njen nastanak vezan je za period austrougarske uprave u BiH, kada je 1889. u Sarajevu osnovana Srednja tehnička škola s dva odsjeka šumarski i građevinski.

Kao takva, škola egzistirala je do 1951., nakon čega seli u Delibašino selo kod Banje Luke, da bi se potom 1955. opet vratila na Ilidžu u objekt koji je danas devastiran i za kojeg se nadamo da će se kad-tad renovirati u budućnosti.

Godine 1995. dolazi do objedinjavanja drvne tehničke škole i šumarske škole u Drvno-šumarsku školu u Pofalićima koja kao takva egzistira sve do 2009. kada mijenja naziv u Srednja škola za okoliš i drvni dizajn.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sutra na Ilidži počinje 14. međunarodna Alpe-Adria šumarska olimpijada

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'