Bosna i Hercegovina     | 10.04.2019. 11:38 |

Čolo: Ponovno pokrenuti pitanje donošenja zakona o zabrani negiranja genocida

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Alma Čolo je kazala Feni kako misli da se ponovno mora pokrenuti pitanje donošenja zakona o zabrani negiranja genocida i zločina, na državnom nivou, ali da nije optimista, „jer 13 poslanika iz RS-a će opet glasati protiv“.

- Nije ni civilizacijski, nije ni ljudski, nije ni normalno da se ne prizna ono što su međunarodno-pravne relevantne institucije utvrdile - kazala je Čolo, upitana da komentira pismo koje su predstavnici 12 udruženja žrtava upitili na više od 1.000 domaćih i stranih adresa, a u kojem traže pravnu implementaciju presude Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina.

Čolo misli da je visoki predstavnik „trebao uraditi nešto i proglasiti jedan takav zakon na nivou države“.

- Imamo pravosnažne presude kojima je dokazan genocid, dokazani zločini protiv čovječnosti, dokazani ratni zločini i znači da, po Rezoluciji UN-a iz 2001. godine koja govori o odgovornosti država, jedna od satisfakcija je priznanje da je to učinjeno. Svako onaj ko negira da je to počinjeno, on kriši međunarodne obaveze - smatra Čolo.

Po njenim riječima, visoki predstavnik je trebao to uraditi, „jer mi ne možemo u okviru države postići konsenzus o tome, zbog toga što neki ljudi, ili neće da prihvate međunarodne obaveze ove zemlje, ili neće da se pomire s onim što je pravedno, ispravno, što je civilizacijsko i što je normalno“.

Kaže da je, po njenom mišljenju, „suludo ubjeđivati predstavnike RS-a da je to ispravno, da je to zakonito, da smo mi u obavezi da to donesemo“.

- Mislim da se 28 poslanika koji dolaze iz Federacije BiH ne mogu ubjeđivati s ljudima iz RS-a u državnom parlamentu, da ih ubijede u nešto što je potpuno normalno i što je ljudski - kazala je Čolo.  

Podsjećanja radi, predstavnici 12 udruženja žrtava su na više od 1.000 domaćih i stranih adresa uputili pismo u kojem traže pravnu implementaciju presude Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina.

Također traže i poništavanja odlikovanja koje su vlasti entiteta Republika Srpska dodijelile Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima.

Kako su saopćili, pisma su upućena Uredu Visokog predstavnika, članicama Vijeća za implementaciju mira, zastupnicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije. Pisma su poslana ponaosob svim članovima Evropskog parlamenta, te rukovodstvu Evropske komisije i Vijeća Evrope, Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čolo: Odluka Suda o izboru članova CIK-u pokazala svu zakonsku neutemeljenost tvrdnji SNSD i HDZ

Predsjedavajuća Delegacije PSBiH Čolo na sjednici PS Vijeća Evrope u Parizu

Čolo: SDA će podržati paket integriteta izbornog procesa

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!