Svijet     | 09.04.2019. 15:18 |

AK partija traži ponavljanje izbora za gradonačelnika Istanbula

FENA Internet

ANKARA, 9. aprila (FENA) - Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK partija) tražit će ponavljanje nedavno održanih lokalnih izbora u Istanbulu, saopćio je u utorak visoki stranački zvaničnik. 

AK partija će podnijeti "vanredne primjedbe" na rezultate izbora za gradonačelnika, što bi moglo rezultirati time da se glasači vrate na glasačka mjesta u najmnogoljudnijem turskom gradu, izjavio je zamjenik predsjednika stranke Ali Ihsan Yavuz novinarima u Istanbulu.

Yavuz je kazao da bi AK partija također mogla uložiti vanredne primjedbe na rezultate izbora za gradonačelnika u istanbulskom okrugu Buyukcekmece.

O molbi AK partije da se ponište izborni rezultati u okrugu Buyukcekmece zbog navodnih nepravilnosti odlučit će izborna komisija tokom dana, saopćio je on ranije.

Adrese stanovanja više od 11.000 ljudi navodno su nezakonito izmještene u Buyukcekmece kako bi se na nepošten način uticalo na ishod izbora, tvrdi Yavuz.

Milioni turskih birača glasali su širom zemlje 31.marta na lokalnim izborima kako bi izbrali turske gradonačelnike, članove gradskih vijeća, mukhtare (kvartovske zvaničnike) i članove vijeća starješina na narednih pet godina.

Sudeći po nezvaničnim rezultatima izbora za gradonačelnika Istanbula, Ekrem Imamoglu, kandidat vodeće opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), vodi s  48,79 posto glasova, ispred kandidata AK partij Binali Yildirima s 48,51 posto glasova.

Osporavajući izborne rezultate, AK partija je tražila ponovno prebrojavanje glasova, navodeći da bi to moglo promijeniti izborni ishod, prenosi Anadolu Agency. 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Plenković: HDZ treći put zaredom uvjerljivo pobijedio na izborima

Benčić: Možemo najviše narastao, još uvijek se HDZ može skinuti s vlasti

Grbin: Sutra počinju razgovori koji će Hrvatsku učiniti boljom zemljom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana