Bosna i Hercegovina     | 09.04.2019. 12:22 |

Štrajk upozorenja Sindikata policije USK

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 9. aprila (FENA) - Sindikat policije Unsko-sanskog kantona (USK) današnjim je dvosatnim štrajkom upozorenja krenuo u proces traženja ispunjenja određenih zahtjeva, koji se prije svega odnose na povećanje osnovice za lični dohodak od 3,5 posto i isplatu zaostalih naknada koje nemaju karakter plate.

- Kantonalnoj vladi smo naše zahtjeve dostavili još  8. januara ove godine i to nismo uradili napamet, s obzirom na to da smo imali određena obećanja premijera USK. Obećano nam je da će doći do blagog povećanja plata, a slijedom toga smo tražili i određena planska rješenja za zaostale neisplaćene naknade koje nemaju karakter plate. Radi se o neisplaćenim troškovima prevoza, umrlina, jednokratnih novčanih pomoći, jer dovoljno je reći da su u prošlom mjesecu isplaćene naknade za smrtne slučajeve iz decembra 2017. godine - kazao je predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić.

Iz Sindikata su istakli kako traže realna rješenja, odnosno plan za pronalazak sredstava za isplatu nagomilanih dugovanja, te da su u potpunosti spremni da postupaju kao razumni partneri Vlade USK.

- Naše partnersko raspoloženje nikada nije dolazilo u pitanje, međutim ovaj put smo naišli i na određeni grubi stav predstavnika Vlade koji su nam rekli da od povećanja plate u ovoj godini neće biti ništa. Zaista razumijemo sve probleme i teškoće, ali s druge strane vidimo odnos prema drugim budžetskim korisnicima i ogromna primanja naših skupštinskih zastupnika, pa se s tim ne možemo pomiriti - dodao je Alagić.

Današnji štrajk upozorenja održava se u svim policijskim stanicama na području ovog kantona, u periodu od 11 do 13 sati, međutim istaknuto je kako će policijski službenici odgovoriti svim hitnim zahtjevima građana u tom periodu. Novi sastanak i pregovori predstavnika Sindikata i Vlade USK zakazani su za sutra.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS nastavlja pripreme za štrajk upozorenja

Ljekari u Kantonalnoj bolnici u Bihaću prvi danas održali štrajk upozorenja

Jednosatni štrajk upozorenja Sindikata srednjeg obrazovanja USK

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!