Bosna i Hercegovina     | 09.04.2019. 11:38 |

Krišto učestvovala na konferenciji predsjednika parlamenata EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto učestvovala je u Beču na Konferenciji predsjednika parlamenata Evropske unije (EU).

Na Konferenciji, koja je održana u okviru parlamentarne dimenzije austrijskog predsjedavanja Vijećem EU, razgovarano je o procesu proširenja EU i daljoj podršci EU zemljama zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

Tokom sesije pod nazivom „Evropska unija i njeni susjedi“, Krišto je u svom obraćanju naglasila važnost pokretanja reformskog procesa u BiH, jer se upravo vlastitim reformskim mjerama postavlja tempo integracije u EU.

Također, predsjedavajuća Krišto je istaknula da su svi u BiH, pored izazova s kojima se susreću, ipak jedinstveni u stavu da je budućnost naše zemlje u članstvu u Evropskoj uniji. Naglasila je i to da je, što se tiče proširenja EU na zemlje jugoistočne Europe, to više proces konsolidacije evropskog teritorija nego što je proces proširenja.

Na Konferenciji se, između ostalog, raspravljalo i o važnosti EU za zemlje regije u osiguranju i otvaranju radnih mjesta, kao i o važnosti zemalja jugoistočne Evrope u vezi njihove uloge u vanjskoj politici Evropske unije.

Na jednoj od sesija Konferencije razmijenjena su mišljenja i o predstojećim izborima za Evropski parlament i razvoj dalje saradnje između državnih parlamenata i evropskih institucija - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!