Bosna i Hercegovina     | 09.04.2019. 07:27 |

Radionica o inkluzivnom obrazovanju danas i sutra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Radionica u projektu “Kvalitetno inkluzivno obrazovanje sada!” najavljena je za danas i sutra u organizaciji asocijacije „MyRight-Empowers people with disabilities“ i Udruženje „DUGA“.

Radionica se organizira za predstavnike kantonalnih i entitetskih ministarstava obrazovanja, a bit će posvećena implementaciji kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja u skladu s Opštim komentarom na član 24 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, najavili su organizatori koji ovu radionicu pripremaju zahvaljujući sredstvima donatora Austrian Development Agency i Light for the World.

Cilj je unapređenje znanja donosilaca odluka u ministarstvima obrazovanja o implementaciji obaveza vlasti koje je neophodno ispuniti kako bi djeca/mladi/osobe s invaliditetom potpuno mogli da razviju vlastite potencijale u inkluzivnom obrazovanju.

Ove obaveze su nastale 2010. godine ratifikacijom Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih nacija i konkretno člana 24 ove Konvencije koji se tiče prava na kvalitetno inkluzivno obrazovanje djece/mladih/ osoba s invaliditetom.

Radionica će biti prilika za rad na definisanju indikatora koji će omogućiti praćenje implementacije kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja, a koji mogu biti korišćeni za izvještavanje međunarodnim mehanizmima praćenja ljudskih prava.  

Radionicu će voditi prof. dr. Judith Hollenweger Haskell s Univerziteta u Cirihu koja ima bogato znanje i iskustvo iz oblasti inkluzivnog obrazovanja i niz godina sarađuje s Udruženjem "DUGA".

Učesnike će pozdraviti konzul ambasade Austrije Martin Burker, šef ureda UNESCO u BiH Siniša Šešum i pomoćnik ministra civilnih poslova BiH za obrazovanje Adnan Husić. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta