Svijet     | 08.04.2019. 17:28 |

Euroskeptični populisti objavili novu alijansu za evropske izbore

FENA Internet

MILANO, 8. aprila (FENA) - Desničarske, euroskeptične populističke stranke u Evropi objavile su u ponedjeljak novu, proširenu alijansu koja ima za cilj postati snažnija politička grupacija u Evropskom parlamentu i nastoji radikalno transformirati politiku EU prema migraciji, sigurnosti, planiranju porodice i ekologiji. 

Italijanski tvrdolinijaški, ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, čelnik antiimigrantske stranke Liga, izjavio je na konferenciji za novinare u Milanu da će novi pokret na evropski izborima, koji se održavaju narednog mjeseca, "pobjediti i promijeniti Evropu".

Njemu su se pridružili predstavnici populističkih stranaka iz Njemačke, Finske i Danske.

Kao vodeće teme političkih programa desničarski euroskeptici navode sprečavanje ilegalne imigracije, jačanje evropskih granica, obnovu političkog suverenitata država članica EU i zaštitu, kako je nazivaju, "evropske kulture". 

Salvini je odbacio svaku tvrdnju da je pokret, koji uključuje stranke ekstremne desnice, sačinjen od političkih ekstremista koji "flertuju" s totalitarnom istorijom Evrope.

- Danas za ovim stolom nema nostalgičnih ekstremista. Jedini nostalgičari su oni koji su na vlasti u Briselu. Danas gledamo naprijed s jasnim pamćenjem onoga što se dešavalo u prošlosti, ali smo umorni od debata o ljevici, desnici, fašistima, komunistima, i to nije ono što nam daje političku strast - kazao je Salvini.

Politički eksperti tvrde da bi se evropski izbori od 23 do 26. maja mogli pokazati kao prelomna tačka u evropskoj politici nakon Drugog svjetskog rata, ukoliko tradicionalne stranke izgube podršku, a ekstremisti i populisti ostvare pomake.

Izbori za 705 mjesta u parlamentu u ovoj godini odvijaju se u svakoj od država članica EU. Nacionalne političke stranke sa zajedničkom ideologijom potom se ujedine u političke grupacije na evropskom nivou, kao što su EPP desnog centra, socijalisti, liberali ili protržišna grupacija  ALDE.

Novu euroskeptičnu alijansu, pokrenutu pod sloganom "Ka Evropi zdravog razuma", također sačinjavaju francuski ekstremno desničarski Nacionalni Front, austrijska Slobodarska stranka i holandska Stranka za slobodu. 

Salviniju su se danas pridružili čelnik ekstremo desničarske Alternative za Njemačku, Joerg Meuthen, Olli Kotro iz euroskeptične stranke Finci, i Anders Visitsen iz danske populističke Narodne stranke. Te stranke nakon izbora trebale bi oformiti parlamentarne grupe kao što su Evropski konzervativci i reformisti (ECR) i Evropa slobode i direktne  demokratije (EFDD).

Salvini je nazvao islamski ekstremizam - ne politički ekstremizam - glavnom prijetnjom po sigurnost u Evropi.

- Kao ministar unutrašnjih poslova u proteklih deset mjeseci, smatram najvećim rizikom po Italiu i Evropu islamski ekstremizami terorizam. Postoje ekstremno desničarske i ekstremno ljevičarske manjine u Italiji i Evropi, ali su one, srećom, pod kontrolom i ograničenog su članstva - izjavio je Salvini.

Proširena grupa populista i desničara održat će predizborni skup 18. maja na Piazza Duomo u centru Milana, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izvještaj EK - Požari u Evropi 2023. godine bili su među najgorim u ovom stoljeću

Podjele u evropskoj krajnjoj desnici uprkos optimističnoj perspektivi na evropskim izborima

Austin pokušava uvjeriti evropske saveznike u američku predanost podršci Ukrajini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'