Bosna i Hercegovina     | 08.04.2019. 15:23 |

Vlada HNŽ-a za poduzetništvo izdvojit će više od milijun maraka

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. travnja (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je u ponedjeljak program Ministarstva gospodarstva HNŽ-a koji se odnosi na subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima, za što će biti utrošeno 1,1 milijun maraka.

Ministarstvo gospodarstva raspisat će javni poziv za prikupljanje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava, i to za sufinanciranje poduzetnika početnika u iznosu 120.000 maraka, tehnološki razvoj u iznosu 860.000 maraka i poticaje obrtima, starim i tradicionalnim djelatnostima u iznosu 120.000 maraka.

Vlada je usvojila i Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o obujmu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala kojom se povećava obujam prava koja se mogu propisivati u sklopu obveznog zdravstvenog osiguranja.

Usvojena je i Odluka o prihvaćanju Sporazuma o sufinanciranju između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i Vlade HNŽ-a.

Sporazumom o financiranju projekta "Održivi odgovor s ciljem smanjenja ovisnosti u Bosni i Hercegovini", uz ostalo, bit će osigurano pružanje kontinuirane terapije u Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru.

Na sjednici je usvojena odluka kojom je osigurano 10.000 maraka za provedbu preventivnih, protuepidemijskih i DDD mjera i uzimanje uzoraka i brisova te je donesena Odluka o izdvajanju 130.000 maraka za provedbu proljetne i jesenske faze obveznog preventivnog deratiziranja.

Usvojen je i plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje u 2019. godini, te je odobreno 39.780 maraka za nabavu vatrogasne opreme i tehničkih sredstava, stručno obučavanje i osposobljavanje vatrogasaca i pomoć dobrovoljnim vatrogasnim društvima za nabavu vatrogasne opreme i tehničkih sredstava.

Na prijedlog Uprave za prognane i izbjegle, odobreno je 35.000 maraka za troškove održavanja kolektivnih centara te donesene odluke o utvrđivanju visine iznosa uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje raseljenih osoba i povratnika i o utvrđivanju visine naknade za podmirenje troškova ukopa raseljenih osoba i povratnika.

U suradnji s Uredom OESS-a u Mostaru, Vlada je pokrenula aktivnosti u svezi s donošenjem Akcijskog plana HNŽ za Rome u području upošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene skrbi, te imenovala radnu skupinu koja će raditi na izradi nacrta plana. Ujedno, članovi Vlade pripadnicima romske populacije zaželjeli su sretan Svjetski dan Roma koji se slavi upravo na današnji dan, priopćila je Vlada HNŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

Vlada HNŽ-a dobila potporu u procesu osnivanja Ureda za razvojno planiranje i EU integracije

Očitovanje Vlade HNŽ-a na štrajk u prosvjeti, 35,2 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo