Bosna i Hercegovina     | 08.04.2019. 14:29 |

Goražde domaćin šestodnevne edukacije „Muzejski LAB“

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 8. aprila (FENA) -  Zavičajni muzej Goražde i Fondacija "Naslijeđe bez granica" organizatori su treninga pod nazivom "Muzejski LAB" koji je počeo danas u Goraždu.

Šestodnevna edukacija okupila je različite stručnjake iz muzejske te drugih srodnih djelatnosti iz raznih krajeva BiH, a poslužit će za razmjenu iskustava i znanja.

Admir Džemidžić, kustos Zavičajnog muzeja Goražde ističe da će to pomoći i u pripremi buduće stalne arheološke postavke, koja će biti dio muzeja od augusta.

- Zavičajni muzej Goražde već odavno sprema stalnu arheološku postavku čemu smo profesionalno pristupili. U tom smislu smo organizirali i ovaj trening, kako bismo mogli inkorporirati različita znanja, modele i primjere u tu našu buduću arheološku postavku. Na ovom treningu ćemo razviti tu početnu verziju koju ćemo dalje razvijati i vjerovatno za internacionalni "Festival prijateljstva – Goražde 2019." imat ćemo stalnu arheološku postavku u Zavičajnom muzeju Goražde - kazao je Džemidžić.

U okviru edukacije, između ostalog, bit će govora o osnovama konzervazije, procesima propadanja muzejskih predmeta, propadanju i zaštiti anorganskih i organskih materijala u muzejskim zbirkama, oživljavanju naslijeđa, muzeju kao mjestu edukative zabave i drugim temama, a predviđen je i praktičan rad na kolekciji Zavičajnog muzeja Goražde.

- Predstavljam svoj rad jer jako mi je bitno da saznam na koji način u muzejima predstaviti i djeci i starijim posjetiocima rad muzeja, zbirke i samu povijest naših krajeva, tako da nam ove radionice u tome mogu pomoći. Različite struke sudjeluju u ovim radionicama, od konzervatora, restauratora, muzejskih pedagoga, i svi oni će nam iz svoje perspektive predstaviti kako i na koji način da ubuduće radimo u svojoj struci i svojim institucijama - kaže Dijana Krežić, arheolog iz Mostara.

Muzejski LAB je interaktivni program koji ima za cilj da unaprijedi znanja i ponudi nova iskustva osobama koje rade ili sarađuju s muzejima i kulturnim institucijama. Program je fokusiran na razvoj njihovih kompetencija u oblasti preventivne konzervacije, edukacije, dizajna, interpretacije kao i pristupačnosti.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'