Svijet     | 08.04.2019. 13:31 |

Erdogan: Opozicija ne može proglasiti pobjedu u Istanbulu

FENA Internet

ANKARA, 8. aprila (FENA) - Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da je razlika u glasovima za dvojicu vodećih kandidata na izborima u Istanbulu previše mala da bi opozicija proglasila pobjedu, dok njegova vladajuća stranka traži ponovno prebrojavanje glasova da se suprotstavi, kako ga je nazvala, "organiziranom kriminalu". 

Početni rezultati iz prošle sedmice pokazali su tijesnu pobjedu na glasanju za gradonačelnika Istanbula kandidata opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) na lokalnim izborima.

Erdoganova stranka AKP uložila je žalbu na početne rezultate za svih 39 okruga u Istanbulu, što je dovelo do ponovnog prebrojavanja rezultata u najvećem turskom gradu, koji ima 10 miliona glasača. U nedjelju je AKP zatražila ponovno prebrojavanje svih glasova.

- Građani nam poručuju da štitimo njihova prava, oni se žale na organizirani kriminal. A mi, kao političke stranke, odlučni smo da utvrdimo taj organizirani kriminal - izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu.

Erdogan je kazao da će prihvatiti rezultate izbora tek kada izborna komisija (YSK) razmotri sve žalbe.

Niko nema pravo da stvara raspoloženje izborne pobjede u gradu od 10 miliona glasača s marginom od 13.000  do 14.000 ljudi. Kada se žalbe u potpunosti obrade, mi ćemo prihvatiti rezultat - kazao je. 

Sudeći po dosadašnjim prebrojanim glasovima, vodstvo je preuzeo Ekrem Immoglu, kandidat sekularističke CHP.

Vodeći čelnik opozicije Kemal Kilicdaroglu pozvao je YSK da bude nepristrasna, rekavši da Erdoganov zahtjev za ponovnim prebrojavanjem potpunog broj glasova nema razumno opravdanje, prenosi Reuters. 

        

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'