Svijet     | 08.04.2019. 10:36 |

Posrednica UN-a za Kipar na konsultacijama s čelnicima grčke i turske zajednice

FENA Internet

NICOSIA, 8. aprila (FENA) - Posrednica Ujedinjenih nacija za Kipar Jane Holl Lute u nedjelju je održala dodatne konsultacije s čelnicima zajednica kiparskih Grka i Turaka radi ponovnog pokretanja blokiranih mirovnih pregovora o reunifikaciji Kipra.

To je četvrta posjeta Lute Kipru otkako je međunarodna konferencija o Kipru u Švicarskoj okončana bez ikakvih zaključaka u julu 2017.

Lute je specijalna izaslanica generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa i pokušava privoljeti čelnike dvije zajednice da se vrate pregovaračkom procesu.

Ona je razgovarala duže od dva sata s kiparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom, u njegovom svojstvu čelnika kiparskih Grka. Nakon toga je prešla liniju podijele otoka kako bi se u prijestonici Nicosiji sastala s čelnikom kiparskih Turaka  Mustafom Akincijem.

Šef pregovaračkog tima kiparskih Grka Andreas Mavroyiannis, koji je prisustvovao sastanku s Anastasiadesom, skupa s ministrom vanjskih poslova Nicosom Christodoulidesom, izjavio je da je grčka strana odlučna da radi na rješavanju otvorenih pitanja što je skorije moguće.

Mavroyiannis je kazao da je  Anastasiades poručio  Lute da "prihvata političku ravnopravnost koju zahtijevaju Ujedinjene nacije i koja je navedena u izvještaju generalnog sekretara".

Kiparski Turci smatraju političku ravnopravnost sredstvom da zajednica kiparskih Turaka, na koju otpada 20 posto ukupnog stanovništva, donosi validne odluke o svim izvršnim, sudskim i zakonodavnim organima buduće savezne države, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Katar - Mirovni posrednici nisu približili stavove strana u sukobu u Gazi

Zvizdić: Najavljena odluka o otvaranju pregovora za članstvo u EU produkt odgovorne politike

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo