Bosna i Hercegovina     | 08.04.2019. 10:34 |

Visoko - Uspješno završena prva faza projekta proširenja vodosnabdijevanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - U općini Visoko uspješno je završena prva faze projekta kojim vodosnabdijevanje treba da bude prošireno na 12.000 stanovnika. Dan oslobođenja Visokog od fašizma, 7. april, u Mjesnoj zajednici Gračanica je obilježen prigodnom svečanošću na kojoj su pušteni u rad prvi priključci u javnim objektima, Osnovna škola "Musa Ćazim Ćatić" Veliko Čajno i Ambulanta porodične medicine, saopćeno je.

- Presretni smo što konačno vidimo rezultat višegodišnjih napora i ogromnog truda da stanovnicima Kule Banjera, Čekrekčija i gračaničkog područja osiguramo pitku vodu, kvalitetan život i pretpostavke za razvoj i daljni napredak ovih područja u urbanom, ekonomskom i svakom drugom pogledu - kazala je tom prilikom načelnica općine Visoko Amra Babić.

Početkom 2013. godine, počeli su vodoistražni radovi te se prvi put kreće studiozno, analitički i sveobuhvatno rješavati problem vodosnabdijevanja na prostoru općine Visoko, navedeno je također u saopćenju.

Trebalo je nešto više od godinu dana intenzivnog rada na vodoistražnim radovima i izradi projektno-tehničke dokumentacije za dva velika podsistema i kompletnu rekonstrukciju gradskog vodovodnog sistema, što su bili osnovni preduvjeti za početak promocije projekta i osiguranja finansijske konstrukcije.

Nakon šestogodišnjeg rada i napora izvršne i zakonodavne vlasti na stvaranju preduvjeta za početak realizacije projekta proširenja gradskog vodovodnog sistema, u augustu 2017. godine je Općina Visoko počela radove u navedenom proojektu koji poslije godina čekanja donosi pitku, higijensku i bakteriološki ispravnu vodu u mnoga domaćinstva općine Visoko.

Vodeći se osnovnom idejom da svi stanovnici imaju jednake uvjete, uključujući i osnovne - pitku vodu, na području općine Visoko izgrađeni su, više od 65 km cjevovoda, četiri rezervoara i pet pumpnih stanica. Na ovaj način pristup pitkoj vodi će imati još 6.000 stanovnika.

U toku je druga faza projekta koja podrazumijeva rekonstrukciju postojeće mreže i zamjenu više od 1.500 priključaka, čime će se gubici na mreži skoro potpuno eliminirati, a količina vode u rezervoarima povećati za sve nove korisnike. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Euractiv: EU razmatra kako dalje po pitanju Ukrajine, Moldavije i Bosne i Hercegovine

U samostanu u Visokom završena prva faza projekta očuvanja samostanskih rukopisa

Danas počinje sjednica Evropskog vijeća, čelnici EU razgovarat će i o procesu proširenja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom