Sport     | 07.04.2019. 08:43 |

Danas šestoaprilski šahovski festival u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Šahovski klub „Sarajevo“, najstariji šahovski klub u Bosni i Hercegovini, danas organizira 56. tradicionalni međunarodni šahovski festival Sarajevo 2019. u povodu 6. aprila Dana Grada Sarajeva.

Festival će biti u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine s početkom u 11 sati i svečanom dodjelom nagrada oko 19 sati.

Pored glavnog seniorskog turnira u okviru Festivala bit će odigran i omladinski turnir.

 Tempo igre je 20 minuta po igraču, a igrat će se švicarski sistem od 9 kola.

Šahovski festival je registriran kod svjetske šahovske organizacije (FIDE) za sticanje bodova na rapid svjetskoj rang listi.

Direktor turnira je doc.dr. Haris Gekić, majstorski kandidat, a sudije turnira su Mirza Miralem, internacionalni sudija i Zlatko Miladinović, nacionalni sudija.

Glavni sponzor je Grad Sarajevo, a Festival će svečano otvoriti akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Organizator festivala ŠK Sarajevo poziva sve zaljubljenike u šahovsku igru da posjete šahovski festival u nedjelju 7. aprila i uživaju u borbama na 64 crno-bijela polja.

 Šahovski klub „Sarajevo“ osnovan je daleke 1904. godine, iz čijih redova su stasali neki od najvećih šahista naše države. Najveći uspjeh kluba na međunarodnoj sceni je titula evropskog klupskog prvaka 1994. godine gdje je nastupila združena ekipa ŠK Sarajeva i ŠK Bosne Sarajevo.

 Dosadašnji šahovski festivali su okupljali redovno preko 100 šahista iz raznih zemalja svijeta, od velemajstora do amatera, navodi organizator. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Večeras počinje 21. TKT Fest - Festival otvara predstava Zijaha Sokolovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo