Bosna i Hercegovina     | 05.04.2019. 14:33 |

U Kiseljaku obilježene godišnjice 1. pješačke pukovnije OS BiH i HVO-a

FENA Saopćenje

KISELJAK, 5. travnja (FENA) - Središnja svečanost obilježavanja 14. godišnjice 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH i 27. godišnjice Hrvatskog vijeća obrane održana je u petak u vojarni "Mato Lučić Maturica" u Kiseljaku.

Svečanosti su prisustvovali prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-bojnik Ivica Jerkić zajedno s generalima Oružanih snaga BiH, predstavnici Vijeća ministara BiH, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, vojnodiplomatski zbor akreditiran u BiH, predstavnici civilnih vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, bivši pripadnici HVO-a te drugi gosti i uzvanici, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

"Kao sudionica svih važnijih trenutaka moderne hrvatske povijesti, izuzetno me čini ponosnom, ali i veseli činjenica da se nismo umorili, da smo još jedinstveniji i čvršći u našoj opredijeljenosti za jednakopravnost našeg naroda u našoj domovini Bosni i Hercegovini, koju zajedno s ostala dva naroda želimo urediti po uzoru na moderna i izgrađena zapadna društva, da bi naši mladi u Bosni i Hercegovini vidjeli svoju budućnost i imali zajamčeni mir i sigurnost", kazala je ministrica Pendeš.

Čović je u svom obraćanju ukazao na vrijednosti Domovinskog rata i naglasio važnost očuvanja dostojanstva svakog pripadnika HVO-a.

"Danas smo ovdje da se s ponosom prisjetimo vremena kada smo kao predstavnici Hrvatskog vijeća obrane dali svoj doprinos, uz ne male žrtve, da Bosna i Hercegovina bude međunarodno priznata, a danas u ambiciji da postane dijelom euroatlantskih projekata. Vrijeme prošlosti nam daje za pravo da budemo ponosni na sve vrijednosti Domovinskog rata te da čuvamo dostojanstvo svakog pripadnika HVO-a", poručio je Čović.

U okviru obilježavanja godišnjice, u Srednjoškolskoj školi Ivan Goran Kovačić u Kiseljaku otvorena je izložba fotografija.

U spomen na poginule pripadnike HVO-a, visoko vojno izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH položilo je vijence i zapalilo svijeće u Sarajevu, Orašju, Tomislavgradu, te u drugim općinama i gradovima gdje je djelovao HVO.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća večeras će biti upriličeno u Mostaru, priopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Kiseljaku održano federalno prvenstvo u spining ribolovu

U Orašju obilježena obljetnica utemeljenja HVO-a

U Širokom Brijegu obilježena 32. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'