Bosna i Hercegovina     | 05.04.2019. 13:51 |

Mostar domaćin znanstvenog simpozija 'Pušenje i zdravlje'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 5. travnja (FENA) - Znanstveni simpozij "Pušenje i zdravlje", koji će okupiti eminentne stručnjake, prvenstveno iz oblasti zdravstva, bit će otvoren u nedjelju, 7. aprila, u 18 sati u Hotelu "Mostar".

Simpozij se organizira u povodu Svjetskog dana zdravlja i dio je projektnih aktivnosti Udruženja kardiologa HNŽ-a, u sklopu projekta Smanjenja faktora zdravstvenih rizika stanovništva u BiH.

Organizatori ističu kako je nesporna činjenica da pušenje cigareta uzrokuje ozbiljne bolesti i stvara ovisnost te predstavlja globalni javnozdravstveni i gospodarski problem.

"Provedene su brojne znanstvene studije, koje su ispitivale učinke pušenja, duhanskog dima, duhana i duhanskih proizvoda na zdravlje te potvrdile činjenicu da je pušenje vodeći preventabilni (sprječivi) rizični čimbenik za obolijevanje i prijevremeno umiranje. Stručnjaci, također, tvrde da nepušač koji radi u prostoriji gdje ima pušača dovodi u opasnost svoje zdravlje, jer to znači da je popušio dnevno četiri cigarete, što povećava rizik od bolesti", stoji u priopćenju.

U Bosni i Hercegovini svake godine od posljedica pušenja umre oko 10.000 ljudi, a po postotku smrti povezanih s duhanom naša zemlja spada u neslavni svjetski vrh.

Osim simpozijuma kroz projekat „Pušenje i zdravlje“ će se uraditi naučna studija o štetnosti pušenja kod populacije studenata i nastavnika Zdravstvenog studija Univerziteta „Džemal Bijedić“, kao i građana Mostara kroz preglede u Poliklinici MDD Merhamet Mostar, te liječenju pušača kroz petodnevni program odvikavanja od pušenja koji će voditi medicinski stručnjaci, najavili su organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Znanstveni simpozij o najnovijim znanstvenim dostignućima iz translacijske medicine - Mostar

Budućim generacijama Novozelanđana bit će zabranjena kupovina duhana

Istraživanje - Pušači žele da njihovi stavovi budu uvaženi u izradi propisa o duhanu i nikotinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo