Bosna i Hercegovina     | 05.04.2019. 20:27 |

U Mostaru obilježena 27. obljetnica HVO-a

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 5. travnja (FENA) - U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 14. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH u petak su u Mostaru položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Vijence je položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem, izaslanstvo ratnih zapovjednika HVO-a te izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na čelu s general-bojnikom Ivicom Jerkićem.

Po riječima zamjenika načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general-bojnika Ivice Jerkića, obilježavanje spomenutih obljetnica prilika je za prisjećanje na sve ono što se dešavalo u teškim ratnim vremenima, ali i prilika "da možda na drugačiji način cijenimo slobodu koju imamo i u kojoj uživamo".

Podsjetio je kako 1. pješačka (gardijska) pukovnija Oružanih snaga BiH baštini tradiciju i vojno naslijeđe Hrvatskog vijeća obrane.

- Mi smo kao pripadnici HVO-a ušli u jedinstvene Oružane snage BiH u koje svom snagom i svim srcem unosimo svoje iskustvo i znanje kako bi napredovali i kako bi što prije završili euroatlantski put i ušli u NATO savez - kazao je Jerkić u izjavi za novinare.

Prije polaganja vijenaca i paljena svijeća, u mostarskoj katedrali služena je sveta misa za poginule, umrle i nestale branitelje HVO-a.

Inače, trodnevni program obilježavanja 27. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane i 14. obljetnice utemeljenja 1. pješačke pukovnije  OS BiH započeo je u srijedu u Tomislavgradu i Orašju, a zatim nastavljen u Sarajevu te u Mostaru i Kiseljaku, gdje je u petak održana i središnja svečanost u vojarni „Mato Lučić Maturica“ Kiseljak.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Potres jačine 2,8 po Richteru na mostarskom području

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragan Čović sastao se u Mostaru s predsjednikom Srbije

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana